Mektić: Za dezinformiranje neko će morati odgovarati

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da Tužilaštvo BiH i vršiteljica dužnosti  glavne tužiteljice Gordana Tadić današnjim saopćenjem kazali da su internom istragom, došli do zaključka da nije bilo prisluškivanja glavnog tužioca i da nije bilo tajnog praćenja.

– Umjesto da su prije toga proveli istragu i zaključili da toga nije bilo oni su prvo napravili aferu i potom zaključili da toga nije bilo. Neko će zbog ovog morati odgovarati i položiti račune zato što je nanesena šteta BiH, a najviše pravosudnom sistemu u BiH – stava je državni ministar sigurnosti.

Mišljenja je da će ovakvih stvari biti još i više, ali smatra da će se morati i konkretno izjasniti o nekim stvarima te da će se ispostaviti da je bila riječ o čistim konstrukcijama i dezinformacijama.

Mediji su danas prenijeli da se Tužilaštvo BiH oglasilo saopćenjem za javnost u kojem se navodi da ova institucija zajedno s Državnom agencijom za istragu i zaštitu (SIPA) intenzivno radi na rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih za saznanja o praćenju i prisluškivanju Tadić.

– Ističemo da će Tužilaštvo BiH u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a po potrebi i ostalim policijskim agencijama, nastaviti s provođenjem svih potrebnih istražnih radnji  radi rasvjetljavanja okolnosti i činjenica važnih za donošenje tužilačke odluke, a o čemu će javnost biti informirana – navodi se u saopćenju Tužilaštva.

(FENA) F.F.

Pročitajte...