Memorijalni centar Kapija u spomen nastradale mladosti

Mladi nastradali na tuzlanskoj Kapiji u maju 1995. godine odavno zaslužuju memorijalni centar na koji se čekalo 25 godina. Potrebno je da i tako istina bude dokumentovana, odnosno dostupna široj javnosti.

„Ovo je ono što smi  mi mogli reći  tačka na i. Imali smo nekompletirano sve to. Kapija sa 71 imenom, Aleja sa 51 spomenikom i trebao je tu negdje da se nađe memorijalni centar ili muzejska postavka da bi narod mogao da vidi. Da se sve puno ranije  izgradilo nikad ne bi došlo do pisanja knjiga  i laži o Kapiji iz razloga što bi mogli da dovedete sve te ljude  koji zločin osporavaju .“ – Edin Hurić, predsjednik Udruženja ”25. maj Kapija”

U 20 sati i 55 minuta pripadnici srpske paravojske sa Ozrena su ispalili granatu i na poznatom okupljalištu mladih usmrtili 71 osobu od kojih je najmlađa imala 2 godine. Kako bi se posjetiocima ovog muzeja približili događaj iz te kobne noći pripremljen je poseban enterijer objekta.

“Dole na podu će biti kamene  kocke koje su bile u momentu eksplozije na Kapiji, drvene obloge, a na desnoj strani 71 kaseta sa slikama ubijenih i sa njihovim ličnim stvarima, gore na plafonu će biti oslikana oštećenja od granata“ – Edin Hurić, predsjednik Udruženja ”25. maj Kapija”

U sklopu Memorijalnog centra biće i video zid putem kojeg će posjetioci moći dobiti sve informacije vezane za zločin na Kapiji.

„Na tom ćete mjestu moći vidjeti i videolink sa suđenja i svu onu dokumentaciju zbog koje je ratni zločinac osuđen i sve ono što je zaista vezano za zločin na Kapiji.“

Ovim centrom će biti zaokružena cjelina sjećanja na stradale na Kapiji, uz spomenik Kapija i Aleju mladosti na Slanoj banji. Ovaj centar svrstaće se u red muzeja čiji dan se, u svijetu, obilježava danas. Upravo s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju saradnje i mira.

Pročitajte...