„Merhamet“ svakodnevno pomaže migrante iz Sirije i drugih zemalja

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ svakodnevno pomaže migrante iz Sirije i drugih zemalja koji su privremeno utočište našli u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, uposlenici „Merhameta“ u Sarajevu i Bihaću obilaze lokacije na kojima borave migranti i dostavljaju im hranu, životne namirnice, odjeću i sredstva za higijenu – saopćeno je iz „Merhameta“.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić kaže da će ova humanitarna organizacija, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti s pomaganjem migranata na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i na ostalim lokacijama gdje to bude potrebno.

– „Merhamet“ nastoji da se, u razgovorima sa nadležnim institucijama u BiH, traži i nađe najpovoljnija rješenja za zbrinjavanje migranata, među kojima su brojne porodice s djecom. Ovim unesrećenim ljudima, koji su trenutno našli utočište u BiH, „Merhamet“ pomaže od samog njihovog dolaska, u skladu sa svojim mogućnostima, bez obzira na to što državni organi i nadležne institucije sporo djeluju – kazao je Šahić.

Po njegovim riječima, “Merhamet” je od početka izbjegličkog vala u BiH udvostručio svoje napore.

– Cilj nam je da tim unesrećenim ljudima pružimo najosnovniju pomoć u hrani, odjeći i sredstvima za higijenu. Uvjereni smo da će se ovaj problem riješiti sistemski čime bi naša pomoć bila efikasnija. “Merhametova” pomoć nema jednokratan karakter. Svakodnevno smo prisutni na terenu pomažući migrantima kako ne bi ostali gladni. Sa sličnim problemima smo se suočavali i mi od 1992. do 1995. godine i zato su naši građani posebno osjetljivi na nedaće migranata – kazao je Šahić.

Pročitajte...