19 C
Tuzla,BA
Subota, 31 Jula, 2021
Naslovna Izdvojeno Mešalić: “Bh. blok” postoji kako bi Konakoviću omogućili zauzimanje pola Sarajeva, ne...

Mešalić: “Bh. blok” postoji kako bi Konakoviću omogućili zauzimanje pola Sarajeva, ne postoje nigdje van tog grada

Član Predsjedništva Demokratske fronte Mahir Mešalić se oglasio povodom posljednjeg izvještaja State Departmenta.

Osvrnuo se Mešalić na dio izvještaja u kojem se navodi stav bivšeg predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po Mustafi Busuladžiću.

– Izvještaj State Departmenta posljednje je upozorenje i poruka strankama lijevo od centra da se distanciraju od radikalno desničarske politike Elmedina Konakovića i njegove tzv. stranke Narod i pravda – napisao je Mešalić.

Ocijenio je da je poražavajuće da su se stranke lijevo od centra, koje deklarativno baštine tekovine antifašizma, u potpunosti podredile interesima, kako je kazao, radikalno desničarske Konakovićeve stranke.

– Očito je da tzv. “bh. blok” postoji tek samo kako bi se Konakoviću omogućilo zauzimanje najmanje pola Sarajeva. Taj blok ne postoji nigdje drugo izvan Sarajeva. On ne postoji u Tuzli, a vidimo da ne postoji ni na pitanju Srebrenice i Mostara, gdje SDP i Naša stranka vode potpuno suprotne politike. Jedini njegov smisao jeste davanje vjetra u leđa Elmedinu Konakoviću i NiP-u, kojeg Sjedinjene Američke Države vide kao sigurnosnu prijetnju – ocijenio je Mešalić.

Svoj osvrt je zaključio tvrdnjom da je ideja Naše stranke i dijela SDP-a da se ljevica okuplja oko Konakovića, a ne oko Željka Komšića, bila potpuno pogrešna.