Meteorološki uslovi nepovoljni za stanje kvaliteta zraka

Opšti meteorološki uslovi će se nepovoljno odraziti na stanje kvaliteta zraka.

Tako su jutros uglavnom mjerene nešto niže vrijednosti od jučerašnjih prosjeka, a očekuje se do kraja dana da se uspostavi i zadrži trend njihovog porasta.

U srijedu poslijepodne je moguće očekivati i značajan pad koncentracija mjestimično, no ne očekujemo da će takav trend potrajati.

U ponedjeljka je zadržan trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku na najvećem broju mjernih mjesta. Zrak je jučer bio čist tokom dana, kao i jutros u Jajcu.

Koncentracije prašine PM 2.5 i Pm10 su u Goraždu bile su iznad propisane dnevne vrijednosti
(>50 ug/m3) i jučer su iznosile 79 ug/m3 ali su u poređenju s drugim gradovima u kojima se vrše mjerenja bile relativno niske.

U Sarajevu jučer nešto viši dnevni prosjeci koncentracija lebdećih četica PM10  u zraku u odnosu na dan ranije, i kretale su se između 115 ug/m3 na Bjelavama d 190ug/m3 na Ilidži. Jutros ipak nešto niže koncentracije (oko 80 ug/m3) ali se očekuje njihov porast tokom dana.

U Ilijašu su prekoračene i koncentracije sumpordioksida (dnevni prosjek 205 ug/m3, propisana granična vrijednost 125 ug/m3) i PM10 čestica (290 ug/m3). Slično je bilo i u Kaknju gdje su ipak mjerene nešto niže koncentracije prašine lebdećih čestica PM10 ( 85 ug/m3).

U Zenici slično kao i u Ilijašu – dnevne vrijednosti sumpordioksida  i lebdećih čestica 2-3 puta su više od propisanih (PM10 140-165 ug/m3; sumpordioksid do 450ug/m3)

U Živinicama već nekoliko dana za redom su koncentracije sumprodioksida vrlo visoke , jučer 215 ug/m3.

Na ostalim mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu nisu zabilježene visoke vrijednosti sumpordioksida ali je zagađenost zraka lebdećim česticama uopšteno prisutna pogotovo u Lukavcu gdje je jučerašnji prosjek za PM2.5 iznosio 190 ug/m3, a satne vrijednosti dostizale opasno visokih 550 ug/m3. Slična koncentracija lebdećih čestica jučer je izmjerena i u centru Tuzle.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pročitajte...