Migranti iz Talgo voza, autobusima krenuli u ‘Ušivak’ u Hadžićima

Grupa od 99 migranata koji su rano jutros Talgo vozom stigli u Bihać, premješteni su u autobuse koji će ih transportovati u Migracioni centar “Ušivak“ u Hadžićima. Migranti su iz voza premješteni pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će ih ispratiti i s područja Unsko-sanskog kantona.

-Ovo je urađeno u koordinaciji policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića – potvrdila je glasnogovornica MUP-a USK-a Snežana Galić.

Također, na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu zaključeno je da će kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu stvorenih pretpostavki, nastaviti raditi na stabilizaciji stanja sigurnosti na području ovog kantona.

Rečeno je i kako još nema informacija o pregovorima za određivanje privremene smještajne lokacije za migrante, koji se vode između Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i privatnih vlasnika nekretnina, te da li je o tome obaviješteno Ministarstvo sigurnosti BiH.

Jednoglasan stav Operativne grupe je da privremeni smještaj migranata mora biti van naseljenog područja.

(RTVTK/FENA) L.A.