Milanović i Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Zagreb, Hrvatska - 22. prosinca 2019: Nakon prvih izlaznih anketa koje pokazuju da je Zoran Milanović vodeći na listi predsjedničkih kandidata po broju glasova, atmosfera u njegovom izbornom stožeru je pozitivna, ali Milanovićevi suradnici još uvijek su oprezni s izjavama ( Stipe Majic - Anadolu Agency )
– Za pobjedu u prvom krugu izbora bilo je potrebno 50 posto plus jedan glas, što nije ostvario nijedan kandidat. S obzirom na tu činjenicu u prvom krugu danas održanih predsjedničkih izbora, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dva kandidata – Milanovića i Grabar-Kitarović

ZAGREB (AA) – Zoran Milanović vodeći je na listi predsjedničkih kandidata po broju glasova, a na drugom mjestu je aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Zoran Milanović kandidat je Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske i 12 drugih stranaka, a Grabar-Kitarović Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Za pobjedu u prvom krugu izbora bilo je potrebno 50 posto plus jedan glas, što nije ostvario nijedan kandidat. S obzirom na tu činjenicu u prvom krugu danas održanih predsjedničkih izbora, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dva kandidata – Milanovića i Grabar-Kitarović.

U 19 sati zatvorena su birališta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima je više od 3,8 miliona registrovanih birača biralo između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti više od 10.000 valjanih potpisa podrške birača.

Ukupan broj birača s pravom glasa za ove predsjedničke izbore iznosi 3.854.747, što je za 75.466 više nego na izborima za predsjednika 2014. Razlog je u tome da se automatski svi birači u dijaspori koji imaju važeću ličnu kartu, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj, stavljaju na popis.

Odziv na današnjim predsjedničkim izborima je veći u odnosu na 2014. godinu, kada je odziv bio 36,36 posto.