Milorad Dodik potvrdio da će mu Kusturica biti savjetnik

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u razgovoru za beogradske ‘Novosti’ kako zastava RS-a mora biti u zgradi Predsjedništva te da će njegov bazični ured, kao srpskog člana Predsjedništva, biti u Istočnom Sarajevu, u administrativnom centru tog entiteta.

Ustvrdio je kako će u tom uredu obavljati svoje dužnosti, ocijenivši pri tome kako će, ako zastava Republike Srpske ne bude u Predsjedništvu, sjednice održavati putem linka.

Naglasio je kako u Sarajevo ide s jasnom politikom, Republika Srpska prije i iznad svega i da neće dozvoliti nikakvo ponašanje koje ide protiv toga.

–  Moja politika će biti legitimna. Poštivanje slova ustava. Za sve što budem radio i odlučivao, pogledat ću prvo ustav. Kao član Predsjedništva BiH, izabran sam samo od strane Srba i osjećam ogromnu odgovornost da se borim za njihove interese, ma gdje oni bili. Moja politika će biti politika suradnje – kazao je Dodik.

Kada je u pitanju njegov savjetnički time, istaknuo je kako već ima planove te da će prvo što će uraditi biti imenovanje Emira Kusturice za savjetnika.

Predsjednik RS-a komentirao je i izjavu Željka Komšića o Kosovu, kazavši kako Predsjedništvo BiH nije do sada, a neće ni u budućnosti, donijeti odluku o priznavanju Kosova.

– Već smo vidjeli da je Komšić iz mržnje prema Srbima i Srbiji izašao s pričom o Kosovu kao neovisnom državom. To nije stav službene politike BiH, a pogotovo neće biti buduće. Predsjedništvo BiH nije do sada, a bogami neće ni u budućnosti, donijeti odluku o priznavanju Kosova. Komšićeva poruka je upućena i meni. On pokušava da drži lekcije Vučiću i meni. To su samo političke frustracije koje pokušava da izražava u političkim stavovima – kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na odnose s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ustvrdivši kako neće raditi ništa na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda.

– Mora se znati da ja nisam onaj koji će raditi na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda. Znam koja je politička platforma i Džaferovića i Komšića. U suštini to je ista protuustavna priča. U svemu što se radi u BiH moraju da budu vidljiva dva entiteta i tri naroda, i tu se priča završava ako hoćemo da radimo kako treba – istaknuo je Dodik.

Predsjednik RS-a govorio je i o Europskoj uniji i NATO savezu, ustvrdivši kako “od NATO-a nema ništa” te da se narod RS-a opredijelio za  vojnu neutralnost.

– Predložit ću ostalim članovima Predsjedništva da donesemo odluku kojom bismo zatražili od Europske unije da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj. Kandidatski status bi umnogome stabilizirao  stanje. Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena – naglašava on.

Dodik smatra i kako je krajnje vrijeme da se zatvori Ured visokog predstavnika u BiH.

Napomenuo je kako će tražiti ukidanje Aneksa 10, odnosno isključivanje visokog predstavnika.

Što se tiče njegove najave o formiranju srpskog patriotskog bloka u zajedničkim institucijama, ocijenio je kako Srbima u Sarajevu treba jedan jasan i kompaktan blok koji zastupa srpske nacionalne i političke interesa Republike Srpske te da, po tom pitanju, očekuje podršku srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

Na pitanje očekuje li brzo formiranje vlasti na razini BiH i Vijeća ministara, kazao je kako treba sačekati službene rezultate, no da je mišljenja kako se mora redefinirati pozicija Vijeća ministara.

(RTVTK/FENA) I.B.

Pročitajte...