Ministar Karadžin potpisao ugovore o sufinasiranju projekata iz oblasti zaštite okoliša

Uspješno je okončan još jedan Javni poziv za dodjelu sredstava za projekte zaštite okoliša na području Tuzlanskog kantona. Resorni ministar, Zvjezdan Karadžin, danas je potipsao ugovore sa predstavnicima osam komunalnih i dva preduzeća koja se bave održavanjem vodovodne i kanalizacione mreže. Riječ je o sufinasiranju nabavke opreme neophodne za nesmetano dovijanje rada pomenutih firmi.
“Na Javni poziv javilo se 15 firmi od kojih je deset zadovoljilo kriterije. Dodijeljan su sredstva u rasponu os 19 do 24 hiljade KM ovisno os ispunjavanja kriterija”, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, Zvjezdan Karadžin.
JKP „Sapna“ dodijeljena su sredstva u iznosu od 22 hiljade i 800 KM za nabavku polovnog radnog vozila sa ugrađenom auto-korpom i priključcima za održavanje travnjaka.
“Ovo je mješovito preduzeće koje se bavi odvozom smeća, održavanjem vodovodne mreže, javnih površina, zimskim održavanjem puteva itd. Biće nam od velikog značaja ova sredstva i nadam se da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju sa ministarstvom”, izjavio je Samir Smajlović, direktor JKP „Sapna“.
“Naš pojekt se odnosi na nabavku opreme za odvoz kabastog otpada na nivou domaćinstava. To se odnosi na odvajanje otpada koji se može iskoristiti za reciklažne djelatnosti”, kazao je Senad Memić, direktor JKP „Komus“ Gračanica.
Ovaj projekt ministartsvo je podržalo sa 21 000 KM. Projekti zaštite okoliša i u narednom periodu će biti u fokusu resornog ministarstva, navodi ministar Karadžin. Do kraja ovog mjeseca biće objavljen Javni konkurs za privatna preduzeća za šta će biti idvojeno 250 000 KM.”Ono što očekujem od sastanak sa UNDPI-jem je sufinasiranje energijske efikasnosti u stambenom sektoru. Građani, odnosno fizička lica, će moći aplicirati u drugoj polovini avgusta mjeseca”, navodi ministar Karadžin.
U septembru će priliku za apliciranje dobit će i nevladin sektor kada je planirano raspisivanje javnog poziva za nevladine organizacije.

Pročitajte...