Ministar Osmanović primio predstavnike Specijalne olimpijade BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je osvajače deset medalja u četiri sporta koji su kao predstavnici Specijalne olimpijade u BiH predstavljali našu zemlju na nedavno završenim Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Između ostalih sportista treba istači Hasana Sejdinovića, osvajača zlatne medalje na 200 metara u trčanju. Zlatne medalje su još osvojili: Snežana Džida u disciplini atletika 400 m i Inkluzivna nogometna reprezentacija BiH.

“Izuzetno smo ponosni na vaše rezultate, pogotovo na uspjeh našeg zlatnog atletičara Sejdinovića i atletičarku Džidu. Ne treba zaboraviti ni uspjeh ostalih predstavnika Specijalne olimpijade BiH. Ovo ministarstvo učiniće maksimalan napor da u skladu sa svojim nadležnostima i finansijskim mogućnostima podrži rad Specijalne olimpijade BiH”, rekao je ministar Osmanović.

Takmičari Specijalne olimpijade BiH osvojili su tri zlatne, dvije srebrene, pet bronzanih medalja takmičeći se u atletici, stonom tenisu, ženskom fudbalu i skoku u dalj. Srebrene medalje su osvojili: Irfan Kulić – stoni tenis pojedinačno i Irfan Kulić i Milada Elez – stoni tenis mješovito, a bronzu Hiba Sultanović – atletika 200 m, Njegoš Mihajlović – atletika 400 m, Snežana Džida atletika – skok u dalj, Ena Čatović – plivanje 25 m prsno i Milada Elez – stoni tenis – pojedinačno.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić Selimović naglasila je da je ovo bilo najuspješnije takmičenje za sportiste sa invaliditetom iz BiH.

“Deset osvojenih medalja pokazatelj je velikog rada i zalaganja, kako sportista, tako i trenera i svih drugih uključenih u ovaj projekat”, rekla je Delić Selimović i posebno istakla ocjenu da je u protekloh deset godina najveći napredak u regionu ostvarila upravo Specijalna olimpijada u BiH, kao i da je program inkluzije koji se provodi u osnovnim i srednjim školama u BiH prepoznat kao dobar model i u drugim državama.

Osim takmičarskog dijela, u sklopu igara organizovan je Globalni samit mladih lidera i Familijarnog programa na kojem su učesnici izlagali svoje projekte, ideje i vizije. Abu Dhabi, kao domaćin jedne od najuspješnijih i najbolje organizovanih specijalnih olimpijada, najavio je osnivanje novih fondacija čiji će cilj biti promocija sporta namjenjenog osobama sa invaliditetom.

Na ovim svjetskim igrama učestvovalo je preko 7 000 takmičara iz oko 190 država, a Bosna i Hercegovina nastupila je sa 18 takmičara.

Pročitajte...