Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK: Potpisani ugovori o sufinansiranju ekoloških projekata

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković, danas je potpisao ugovore sa 12 javnih preduzeća sa područja TK za projekte iz oblasti zaštite okolice. Za ovu namjenu Ministarstvo je izdvojilo 280.000 KM. Odobreni projekti uglavnom obuhvataju nabavku kamiona specijalizirane namjene za odvoz smeća, kontejnera ili kanti za smeće. Riječ je o sufinasiranju projekata za koje je bio raspisan javni poziv.

Novinarka: Devleta Brkić

Uprkos pandemiji koronavirusa Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice izdvojilo je 280.000 KM na ime podrške projekata iz oblasti zaštite okolice za 12 javnih komunalnih preduzeća. Projekti se odnose na provedbu energetskih programa, unaprjeđivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša i zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti.

– Ukupno smo imali 22 prijave. S tim da 10 javnih preduzeća nije uspjelo dobiti ova sredstva iz razloga što formalno-pravno nisu ispunili uslove samog javnog poziva, ili predmet njihove prijave nije bila oblast zaštite okolice. Radi se u biti o nekih 25. do 30.000 maraka koja mogu dobiti određena javna preduzeća na području našeg kantona, istakao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković.

Očekuje se da odobrena sredstva javnim preduzećima omoguće kvalitetnije pružanje komunalnih usluga. To je od izuzetnog značaja za preduzća čija su sjedišta u rubnim dijelovima kantona, gdje je razvoj ove vrste usluga u začetku.

– Radi se o nekim nabavkama koje se odnose na to da se poboljša sam kvalitet tih komunalnih usluga u smislu nabavke određenih kamiona specijalizirane namjene za odvoz smeća. Imali smo prijave koje su se odnosile na to da su nabavili kontejnere, kante. Tako da vjerujem da im dobro dođu ova sredstva, dodao je ministar Rožnjaković.

Dobijena sredstva od velikog su značaja za javna preduzeća, istakao je direktor JKP Komunalac Tuzla Admir Bećirović, dodajući da će ovo preduzeća sredstva iskoristiti za nabavku plastičnih posuda i kontejnera za ambalažni otpad i staklo.

– Onoliko koliko smo tražili mi smo i dobili. Otprilike nekih 28. – 29.000 maraka. Ovaj projekat se uklapa u strategiju upravljanja otpadom u našem gradu. Želimo što više domaćinstava, što više privrednih subjekata uključiti u selektivno odvajanje otapada kako bi smanjili prostor na deponiji, i u nekom daljem periodu otpad koji se selektira proslijedili za ponovnu reciklažu, istakao je direktor Bećirović.

Vlada TK putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice svake godine izdvaja značajna sredstava za podršku javnim preduzećima. Ove godine izdvojeno je 70.000 manje u odnosu na prethodnu 2019. godinu, ali se u Ministarstvu nadaju da će se iznos sredstava povećati u narednoj 2021. godini, istaknuto je.

(RTVTK)