Ministarstvo za boračka pitanja TK za stipendiranje učenika i studenata izdvojilo 1.970.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima i studentima iz reda boračke populacije. Ove godine planirano je da stipendije dobije veći broj korisnika, te je za više od pola miliona KM povećan Budžet za ove namjene.

Nakon što je Vlada TK prošle sedmice usvojila Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava boraca, resorno Ministarstvo objavilo je Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima i studentima iz reda boračke populacije.

  • U prethodnoj godini Vlada TK je dodijelila ukupno 1.463.760. KM, a pravo na stipendije je ostvarilo 1013 učenika i 680 studenata. U ovoj godini došlo je do značajnog povećanja u odnosu na prethodnu – kaže Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Tako je ove godine za stipendije izdvojeno 507 hiljada KM više.

  • Ove godine planiramo dodjeliti stipendije učenicima 1555 stipendija u ukupnom iznosu od 950 hiljada KM. Studentima 755 stipendija u iznosu od 1.020.000 KM. Ukupna sredstva koja planiramo dodjeliti u ovoj godini su 1.970.000 KM – dodaje Ahmetović.

Ministar Ahmetović naglašava da je došlo i do povećanja iznosa stipendija u odnosu na prethodnu godinu.

  • Ove godine će za učenike srednjih škola biti dodjeljena stipendija u 9 rata po 100 KM, dakle ukupno po 900 KM, dok će studentima doći do značajnog uvećanja te će mjesečna stipendija iznositi 150 KM. I za studente stipendije će biti dodjeljivane 9 mjeseci. Važno je istaći da ćemo ove stipendije nastojati isplatiti do početka naredne školske ili studijske godine.

Konkurs je objavljen 24. januara, a studenti i učenici prijave mogu slati do 8. februara. Sa uslovima konkursa učenici i studenti mogu se upoznati na zvaničnoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...