Ministrica Pendeš razgovarala sa ambasadoricom Luksemburga za BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima sastala se danas sa ambasadoricom Velikog Vojvodstva Luksemburga za BiH Sandrom Thein, sa kojom je razgovarala o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o ostvarenom napretku u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, što je jedan od uslova za aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Pendeš je ambasadoricu Thein informirala i o procesu rješavanja viškova naoružanja i municije kao i kontribuciji naše zemlje u operacijama podrške miru, posebno bh. doprinosa i budućim planovima vezanim za NATO vođenu operaciju “Odlučna podrška” u Islamskoj Republici Afganistan.

Pendeš je ovom prilikom izrazila očekivanje da će predstavnici zemalja članica NATO-a, među njima i Luksemburg, na narednom samitu NATO-a prepoznati napore koje su MO i OS BiH učinile u proteklih nekoliko godina u smislu ispunjavanja uslova za aktivaciju MAP-a, te našoj zemlji odobriti implementaciju prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u okviru MAP procesa.

Ambasadorica Thein je naglasila opredijeljenost i podršku Vlade Luksemburga aktivnostima koje realiziraju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te iskazala optimizam kada je u pitanju skora aktivacija MAP-a za BiH, kao i podršku Bosni i Hercegovini za pristupanje euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Pročitajte...