Miraščić: Udar na svjetsku ekonomiju će biti teži od Velike depresije (VIDEO)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici utvrdila je izmjene i dopune budžeta za 2020. godinu. Iznos rebalansa budžeta je nešto više od 5.509.000.000 KM, što čini povećanje od 11,2 posto.

Savjetnik premijera Federacije BiH Goran Miraščić rekao je na današnjoj konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija da je rebalans budžeta osnov za implementaciju utvrđenog prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a osnov je za uspostavljanje fonda za stabilizaciju privrede, te samog garantnog fonda koji Vlada FBiH namjerava uspostaviti pri Razvojnoj banci.

– Kompletan prvi set ekonomskih mjera, koji služi za ublažavanje prvog udara na ekonomiju, sastoji se od Fonda za stabilizaciju privrede, garantnog fonda pri Razvojnoj banci, a osnov za sve to bio je rebalans budžeta za 2020. godinu i zakon za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, čiji je prijedlog Vlada utvrdila – objasnio je Miraščić.

Naglašava da se udar na svjetsku ekonomiju još uvijek nije desio, te da stručnjaci očekuju da će imati teže posljedice, ne samo od krize 2008. i 2009. godine, već i od Velike depresije od 1929. do 1932. godine.

– Sada imamo kompletan poremećaj u lancima snabdijevanja, pad ponude i potražnje. Ne znamo koliko će sve trajati, predviđamo da će se glavni udar završiti u prvom polugodištu 2020. godine. Pretpostavke koje smo uzimali za budžet su pad prihoda od oko 470 miliona KM – istaknuo je.

Kazao je da su se budžetski rashodi FBiH povećali za nešto više od 588 miliona KM, te da je razlika do zatvaranja budžeta nadomještena sa dodatnih 790 miliona KM zaduženja, odnosno tkz. primitaka, koji će sada iznositi 1.375.000.000 KM.

Dodaje da zaduženje od MMF-a iznosi 400 miliona KM kroz sredstva za brzi oporavak, od čega će 200 miliona ići u Fond za stabilizaciju privrede, a drugih 200 miliona KM će biti prebačeno kantonima u vidu granta. Kredit od Svjetske banke iznosi 55 miliona.