Jesenska sezona donosi mnoge čari, ali jedan miris uvijek budi posebnu nostalgiju — miris pečenih kestena. I dok ih je lako pronaći na gradskim ulicama, priprema kod kuće često se pokaže kao pravi izazov. Kesteni znaju biti pretvrdi, suhi ili gotovo nemogući za guljenje. No, uz nekoliko jednostavnih trikova, i vi možete uživati u savršeno pečenim kestenima iz vlastite kuhinje.
Prvi korak: Pravilna priprema

Prije pečenja, svaki kesten potrebno je zarezati nožem — najbolje u obliku križa ili jednog uzdužnog reza. Time se sprječava pucanje tijekom pečenja i olakšava guljenje. Rernu zagrijte na 200°C, a kestene složite na pleh obložen papirom za pečenje, s rezom okrenutim prema gore.
Pečenje u rerni: Ravnomjerno i bez žurbe
Kestene pecite 20 do 30 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Tokom pečenja povremeno protresite pleh kako bi se ravnomjerno ispekli. Gotovi su kada im se ljuska raširi, a miris ispuni cijeli dom.
Tava s rupicama: Autentičan okus iz djetinjstva
Ako imate posebnu tavu s rupicama, koristite je na srednje jakoj vatri. Pecite kestene 15 do 20 minuta, uz često protresanje. Posljednjih nekoliko minuta pokrijte ih kuhinjskom krpom kako bi se naparili — to će ih učiniti mekšima i olakšati guljenje.
Izravno na žar: Za ljubitelje roštilja

Za one koji uživaju u pečenju na otvorenom, kesteni se mogu peći i iznad žara. Potrebno je 10 do 15 minuta, uz redovito okretanje da ne zagore. Rezultat je aromatičan i pomalo dimljen okus kojem je teško odoljeti.
Tajna savršenog guljenja
Bez obzira na način pečenja, jedan korak ne smijete preskočiti: umotajte vruće kestene u kuhinjsku krpu i ostavite ih 5 do 10 minuta. Para koja se zadrži unutar krpe pomoći će da se kora lakše odvoji. Kestene gulite dok su još topli jer se, hlađenjem, kora ponovno stvrdne.
Kako ih sačuvati
Pečeni kesteni mogu se čuvati u frižideru 1 do 2 dana. Prije posluživanja ih samo kratko zagrijte u pećnici ili mikrovalnoj kako bi ponovno bili mekani i mirisni.
Bez obzira na to pečete li ih u rerni, tavi ili iznad žara, kesteni su neizostavan dio jesenskog ugođaja. Uživajte u njihovom okusu dok lišće šušti pod nogama i miris dima ispunjava jesenje večeri.
(RTV TK)


