Mirni protesti penzionera pred zgradom Vlade Federacije BiH

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) – Penzioneri iz Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas na mirnim protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog neusvajanja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Vlada jučer na sjednici utvrdila u formi prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

– Parlamentarci iz nama nepoznatih razloga neće da usvoje novi zakon, a postojeći za godinu ili dvije ne samo da će uništiti penzioni sistem u cjelini nego predstavlja i rušilački faktor cjelokupnog ekonomskog rasta – navode iz Saveza penzionera u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić novinarima je u utorak, nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o PIO-u, kazao da vjeruje da će dogovor s penzionerima biti postignut.

– Pokazat ćemo šta ide na parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru – naglasio je Novalić.

Istakao je da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je taj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji i da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

Istakao je da bi zakon na snagu trebao stupiti 1. januara 2018. godine.

Prema ranijim najavama protesti bi trebali trajati do 14.00 sati, a do tada je saobraćajnica koja prolazi pored Vlade FBiH zatvorena za saobraćaj.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...