Misa Ponoćka u crkvi Sv. Petra i Ravla 24.12. u 20 sati i uživo u programu RTV TK

Globalnoj pandemiji i epidemiološki propisanim mjerama prilagodila se i katolička crkva sa svojim vijernicima. Iako je vrijeme adventa prilika za obiteljska okupljanja i prepune crkve na misama zornicama, to ove godine nije slučaj. Prisustvo vijernika u crkvi je ograničeno. Čak je i tradicionalna misa Ponoćka pomjerena na Misu bdijenja u 20 sati.

Ograničen broj vijernika unutar i izvan Katoličke crkve Svetih Petra i Pavla u Tuzli pokazuje da su se u ovoj ali i susjednim župama na području TK prilagodili higijensko-epidemiološkim mjerama. Osim u crkvi sveštenici u skladu sa trenutnom situacijom isto savjetuju vijernicima kada su u pitanju obiteljska okupljanja koja su posebno izražena u ovo vrijeme. “Ako već dolazimo da se susretnemo sa svojim najmilijim  mi moramo misltii na njihovo zdravlje ali i na svoje osobno. Stoga je jako važno da taj broj kontakata svedemo na što manju mjeru  jer mislim da nikome nije u cilju da zarzi svoga voljenog ili nekog od svojih susjeda, prijatelja ili skim se već dođe u kontakt. Nije mudro u ovo vrijeme biti previše izložen opasnosti. Stoga bi ja preporučio ljudima da se pridržavaju onoga i što im Crkva kaže i što kažu civilne vlasti ”, rekao je fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostava u Tuzli.

Tradicionalna ponoćna misa kojom vijernici dočekuju jedan od najvećih blagdana Božić, zbog policijskog sada biće održana u 20 sati kao Misa bdijenja. I na ovoj misi će moći prisustvovati ograničen broj vijernika. “Što se tiče samog vjerskog smisla osim pomjerene satnice u kojoj se obred održava, nema prevelike razlike. To jest misa u kojoj se vijernici okupljaju u noći da dočekaju rođenje našeg gospodina Isusa Krista. Nije neobično da postoje mise bdijenja u župama gdje je to praktičnije. Kod nas je ove godine takva situacija ali to nije nekakva praksa koja je nepoznata u katoličkoj crkvi. Neću kazati da je nešto što je kod nas uobičajeno. Kod nas je ipak misa Ponoćka najposjećenija i svima je najdraža. Međutim, moramo misliti na svoje vijernike i na svoje prijatelje, na svoje drage susjede koji su svake godine sa nama”, ističe gvardijan.

Vijernici u crkvu ne smiju ući bez maske i dezinficiranja ruku. Mise zornice koje su proteklih godina punile crkve vijernicima, ove godine su poluprazne.  Unutar crkve može biti oko 60 vijernika. Isto toliko ljudi mići će boraviti u krugu ispred crkve. Misu bdijenja koja će zamijeniti tradicionalnu Polnoćku svi gledatelji moći će pratiti 24. decebra u 20 uživo u programu RTV TK.

Pročitajte...