Mjere i disciplina građana daju rezultate: U TK već peti dan nema novooboljelih na korona virus

Peti dan bez novooboljelih od koronavirusa u Tuzlanskom kantonu. Osamdeset četiri osobe su ukupno pozitivne  na COVID-19 infekciju od 27. marta pa do danas. Zdravstveno stanje hospitaliziranih osoba je stabilno.

Autor: Midheta Hrvić

Do danas je u Tuzlanskom kantonu urađeno ukupno 2.174 testiranja na COVID-19 infekciju. Od toga, u posljednja 24 sata testirano je 146 osoba i nije potvrđen niti jedan novi slučaj zaraze korona virusom, istakla je tokom redovnog obraćanja javnosti predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.
“Ukupno pozitivnih na području Tuzlanskog kantona, od 27.3.2020., pa do danas imamo 84 osobe. Od toga trenutno aktivnih 58 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Broj oporavljenih danas iznosi dvadeset. Dvije osobe su otpuštene sa liječenja a tri osobe iz kućne izolacije. Radi daljeg nastavka liječenja, bio je jedan premještaj a dva smrtna ishoda. Kada je riječ o broju hospitaliziranih pacijenata na UKC Tuzla danas imamo pet osoba, u Centru za srce jednu, u Brčko distriktu jednu i u kućnoj izolaciji 51.osobu. Kada su u pitanju klasteri, 25 osoba vežu se za klaster Centra za srce a koji su još uvijek aktivni.”
Ministrica Čolić dodaje da su klasteri Lukavac, Gračanica i Banovići zatvoreni, odnosno da nema više aktivnih slučajeva vezano za njih. Sa današnjim danom, 982 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. Zdravstveno stanje osoba koje se nalaze u bolničkim uslovima je stabilno. Riječ je o srednje teškim pacijentima i niko nije priključen na respirator.

Pročitajte...