Mješoviti hor «Lola»iz Sarajeva pobjednik 5. Internacionalnog horskog šampionata «Lege Artis» (VIDEO)

Internacionalni horski šampionat Lege Artis, jedna je od najprepoznatljivijih regionalnih manifestacija posvećenih horskoj muzici u Jugoistočnoj Evropi. Više hiljada horskih pjevača i stručnjaka iz ove oblasti su u protekle četiri godine boravile u Tuzli i iz ovog grada uz lijepe uspomene odnosili i brojne nagrade, te širili dobar glas o šampionatu. Ove godine, u uslovima pandemije, organizatori su bili primorani izmijeniti način takmičenja i transformisati cjelokupni šampionat. Ansambli su slali svoje video snimke, a stručni žiri festivala odabrao je finaliste, koji se ove godine takmiče za gran pri, ali i za posebne nagrade festivala.

«Izuzetno sam ponosan što smo uprkos pandemiji, uspjeli organizovati šampionat, i to u izmijenjenom formatu. Drago mi je da su vrlo kvalitetni ansambli iz regije učestvovali, da su poslali svoje video snimke i da žiri na kraju nije imao lak zadatak odabrati najbolje» – istakao je Jasmin Hasić, predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija na šampionatu.

U finalu je predstavljeno sedam horskih ansambala iz BiH, Hrvtaske i Srbije. Titulu najboljeg, grand prix i zlatnu plaketu šampionata osvojio je kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripalo je Vokalnom ansamblu «Brevis» iz Osijeka, a bronzana plaketa Omladinskom mješovitom horu Muzičke škole  «Josif Marinković» iz Zrenjanina, Srbija.

Nagradu za najboljeg dirigenta, koja nosi ime profesora Čestmira Mirka Dušeka, dobio je Josip Katavić,dirigent hora «Lola» ,  a ovaj hor dobitnik je i priznanja za najbolje izvedenu  kompoziciju bosanskohercegovačkog kompozitora, te najbolju izvedbu djela iz domena sakralne muzike.  Ansambl «Brevis» iz Osijeka dobio je nagradu za najbolje izvedeno horsko djelo iz doba romantizma, a hor iz Zrenjanina za najbolju scensku izvedbu horske kompozicije, te najbolju izvedbu savremenog horskog djela. Šampionat je dodijelio i plaketu za životno djelo, profesoru emeritusu Muzičke akademije Sarajevo, istaknutom bh dirigentu Rešadu Arnautoviću.

«Veoma sam sretan zbog ovog priznanja, kao neko ko je u Tuzli započeo svoj muzički put. Drago mi je što je moj doprinos razvoju horske muzike u Bosni i Hercegovini prepoznat i što sam dobitnik ovako važnog priznanja, na šampionatu koji je za samo nekoliko godina postao referentan i vrlo cijenjen u cijelom regionu, ali i šire» – istakao je profesor Arnautović, prilikom dodjele plakete za životno djelo.

Suorganizatori ovogodišnjeg šampionata su GUD Lege Artis, Bosanski kulturni centar i RTV TK, a pokrovitelji Grad Tuzla, kantonalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Pročitajte...