Mještani Srednje Špionice kod Srebrenika u karantinu zbog žene zaražene koronavirusom u Brčkom (VIDEO)

Kako nam je potvrđeno, zaražena 61-godišnja žena boravila je u staračkom domu u Brčkom, a nakon pozitivnog testa na koronaviorus prevezena je u brčansku bolnicu. U direktnom kontaktu sa 61-godišnjom ženom bila je i njena kćerka koja je boravila u Srednjoj Špionici, ali i još nekoliko osoba.

Kasno sinoć sazvana je vanredna sjednica Kriznog štaba civilne zaštite Srebrenik na kojoj je odlučeno da se cijela Srednja Špionica stavi u karantin dok se ne dobije kompletna epidemiološka slika.

“Od jutros traju aktivnosti na izradi epidemiološke slike, uzeti su uzorci brisa od većeg broja osoba za koje postoje dokazi da su bili u bliskom kontaktu sa kćerkom zaražene osobe. Zbog laboratorijskog procesa u večernjim satima očekujemo rezultate analiza”, rekao je za Klix.ba gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, koji obnaša i funkciju komandanta Gradskog štaba civilne zaštite.

Postoje informacije da je jedna osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom koristila usluge ambulante u Špionici i hemijskog laboratorija u Domu zdravlja Srebrenik. Omerović nam je potvrdio da je zbog te činjenice i osoblje koje je bilo u kontaku sa potencijalno zaraženom osobom već od sinoć u izolaciji.

Za večeras u 20 sati zakazana je nova vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Srebrenika na kojoj će u skladu sa dobijenim rezultatima analiza na koronavirus biti donesene adekvatne odluke.

Iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta za Klix.ba su potvrdili da se zaražena osoba nalazi na bolničkom tretmanu kao i da su analize na koronavirus urađene jučer u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

(RTVTK/KLIX)