Mladi iz BiH sadnjom stabala obilježavaju Dan planete Zemlje

Ambasada Italije i mladi aktivisti BiH i su “Zelenu mrežu” koja će Dan planete Zemlje obilježiti sadnjom mladih stabala u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Ova godina bit će važna za okoliš širom svijeta, a Ambasada Italije pripremila je poseban projekt s mladima iz Bosne i Hercegovine.

Pet godina nakon Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ove godine Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija su suorganizatori 26. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Gust kalendar događaja i inicijativa planiran je za cijelu ovu godinu, a završit će događajem “Youth4Climate: Driving Ambition” (Milano – 28. – 30. septembra 2021.), Pripremnom konferencijom, PreCop26 (Milano – 30. septembra – 2. oktobra 2021.) i glavnom konferencijom COP26 (Glasgow – 1. – 12. novembra 2021. – COP26) – navodi se u saopćenju Ambasade Italije.

Ambasada je uputila apel svim mladim ljudima Bosne i Hercegovine da surađuju na provođenju projekata, na ekološkoj i socijalnoj razini, u razdoblju do pred-Cop26 i promoviraju teme borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja gospodarenja otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije.

Nizom online sastanaka, da bi se članovima grupe omogućilo da se bolje upoznaju i rade s Ambasadom na zajedničkom programu aktivnosti, Ambasada i mladi aktivisti Bosne i Hercegovine stvorili su “Zelenu mrežu” (“BiH Green Network”) i već su započeli s provedbom prvih inicijativa.

Narednog 22. aprila, u povodu Dana planete Zemlje, Zelena Mreža BiH i niz lokalnih vlasti i udruga mladih, podržani Ambasadom Italije u Sarajevu, italijanskom Agencijom za razvojnu saradnju, italijanskim nevladinim organizacijama koje ovdje djeluju i UNDP-jem obilježit će ovu godišnjicu sadnjom mladih stabala u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, kako urbanim, tako i ruralnim Banovići, Bardača (Srbac), Bihać, Brčko, Kladanj, Kozara, Sarajevo i Živinice.

Nakon toga, 24. aprila grupa mladih iz Zelene Mreže BiH organizirala je sakupljanje otpada iz bazena jezera Pliva, u blizini Jajca.

UNDP će organizirati još jednu aktivnost pošumljavanja u blizini Mostara, 26. aprila, u jednom od prirodnih područja koje je dio projekta Via Dinarica, kome talijanska vlada pruža potporu.

Te inicijative, koje Italija podržava, žele biti simbol, ali i konkretno svjedočenje interesa s kojim mlađe generacije, i u Bosni i Hercegovini, gledaju na pitanja održivosti okoliša, odlučne da imaju aktivniju ulogu u pružanju potpore borbi protiv klimatskih promjena na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

To će biti prvi korak na zajedničkom putu, svjesni da se ekološki izazovi našeg vremena mogu prevladati samo jačanjem međunarodne suradnje i predanošću svih – saopćila je Ambasada Italije u Sarajevu.

Pročitajte...