Mladić će doživotni zatvor izdržavati u Velikoj Britaniji

Glavna vijest u svim značajnijim svjetskim medijima bila je presuda bivšem generalu Ratku Mladiću. Dodaju da je ova presuda važna kako za historiju, tako i za neizvjesnu budućnost regiona. Mediji poput AP-a, BBC-a i CNN-a naveli su da će 79-godišnji ratni komadant VRS-a nakon dugogodišnjeg procesa provesti ostatak svog života iza rešetaka. Napominju i da će se misija UN-ovog međunarodnog suda napokon privesti kraju nakon 25 dugih godina traganja za pravdom.

Ovom presudom, navodi AP, nekoć razmetljivi vojni moćnik poznat pod imenom ‘bosanski krvnik’ pridružio se svom nekadašnjem šefu Radovanu Karadžiću u izdržavanju doživotne kazne zbog osmišljavanija etničkog krvoprolića koje je ostavilo preko 100.000 mrtvih iza sebe i milione raseljenih.

Strani mediji su takođe istakli da je za bosanske Srbe Mladić heroj koji je branio svoj narod. Za Bošnjake on će vječno biti zločinac odgovoran za patnju i smrt tokom rata.

Reuters je, istakao kako je ova presuda važna iz razloga što ju je izrekao sud iz kojeg je uspostavljen prvi svjetski stalni sud za ratne zločine.

New York Times je objavio značajno dramatičniji i duži prilog o „potvrdi prvostepene presude komandiru vojske odgovorne za krvoproliće koje je rezultiralo najšokantnijim zlodjelima u Europi poslije Drugog svjetskog rata“. Naveli su kako je Ratko Mladić uvijek tvrdio da je samo izvršavao svoje vojne obaveze. Tokom suđenja, dodaju, bio je prkosan i bez znakova kajanja.

Nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, u Srbiji su uslijedile uglavnom blage reakcije, dok su tabloidi bili nešto glasniji sa ocjenom da će “Mladić zauvek biti srpski heroj”. Gotovo svi mediji su na naslovnim stranama izvijestili o presudi Mladiću, te se tako u dnevnim listovima “Blic”, “Danas”, “Politika” moglo pročitati da je Mladiću potvrđena doživotna robija. “Večernje novosti” konstatovale su da “žalbu nisu ni pročitali”, a nekoliko štampanih medija pisalo je o prstenu Ratka Mladića.

A prema posljednjim inforacijama, nakon Radovana Karadžića, bivšeg čelnika bosanskih Srba, koji će doživotni zatvor izdržavati u Velikoj Britaniji, na Otok će biti prebačen i vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je pravosnažno, jednako kao i Karadžić, proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Pročitajte...