Mlinarević: Češka ubrzano otvara prodavnice, frizerske salone, restorane…

U četvrtak navečer je, na osnovu epidemiološkog razvoja koronavirusa, Vlada Češke ubrzala svoj raspored otvaranja prodavnica i drugih ustanova u ovoj zemlji, izvijestila je bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević.

Kako navodi, od narednog ponedjeljka, 27. aprila, država će omogućiti rad trgovina od 2.500 kvadrata, koje imaju poseban ulaz i nisu u tržnom centru. Autoškole, teretane i fitness centri ponovo će početi raditi.

“Novim vladinim planom 11. maja predviđeno je otvaranje restorana s baštama, frizerskih salona, muzeja, galerija i izložbenih sala. U posljednjoj fazi, 25. maja, ne samo restorani, već i smještajni objekti, mogli bi raditi normalno, a očekuje se i puštanje kulturnih i društvenih događanja. Otvorit će se i biblioteke, zoološki vrtovi i botaničke bašte. Datum 11. maj odnosi se i na prodavnice u trgovačkim centrima, plan također uključuje otvaranje dvoraca i muzeja na otvorenom te aktivnosti treniranja na otvorenom za profesionalne sportaše”, navela je Mlinarević.

Od 25. maja, prema novom planu, bit će u funkciji i interijeri restorana, hotela, kampova i pozorišta.

Ministarstvo zdravlja pripremit će provedbene propise s posebnim obvezama za sve događaje i ustanove iz rasporeda, rekao je potpredsjednik Vlade Češke Karel Havlíček. Prema njegovim riječima, država će veoma dosljedno provoditi higijenu.

RTVTK/klix.ba

Pročitajte...