MOBiH-General Brieger konstatirao da se put BiH ka članstvu u EU treba ubrzati

Ministar obrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem, te načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerekićem i Gojkom Kneževićem razgovarali su u Sarajevu sa izaslanstvom Vojnog odbora Europske unije (EUCM) koje je predvodio predsjedatelj Odbora austrijski general Rober Brieger.

Goste iz EUCM-a zanimale su aktivnosti i izazovi koji pred Oružanim snagama BiH stoje u aktualnoj političkoj situaciji u BiH te postavljali pitanja vezana za različite sigurnosne aspekte. Ministar Podžić zahvalio je generalu Briegeru za iskazano zanimanje za stanje u Oružanim snagama BiH te interes da se pomogne dalji razvoj OS BiH u situaciji privremenog financiranja i složenog donošenja političkih odluka državnog vrha BiH.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić također je govorio o malom bruto društvenom proizvodu BiH te relativno niskom izdvajanju za potrebe OS BiH. Čelnici MO BiH upozorili su i na izazove koji se tiču odliva mladih i stručnih kadrova iz cijelog bosanskohercegovačkog društva, što može utjecati i na kadrovsku popunu Oružanih snaga.

– U složenim okolnostima, posebno smo zadovoljni suradnjom sa EUFOR-om te cijenimo da je nastavak mandata EUFOR-a od velike važnosti za dalje očuvanje stabilnosti u BiH – kazao je ministar Podžić te zahvalio za različite projekte pomoći za OS BiH.

– Posebno mi je drago što vidimo da se vojna suradnja sa EU još i više intenzivira – zaključio je ministar Sifet Podžić.

General Brieger konstatirao je da se put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU treba ubrzati te da će vojni predstavnici EU u tome pogledu dati potporu.

Prema planu, Izaslanstvo EUCM-a nazočit će tokom dana u Vojarni OS BiH „Rajlovac“ i službenoj primopredaji opreme za uklanjanje mina, koje je EU donirala Oružanim snagama BiH.

Sastanku, u Domu OS BiH, nazočila je i zamjenica šefa Izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova, pomoćnici ministara obrane BiH Zoran Šajinović, Dženan Redžo i Mišo Božičković te vojni predstavnici zemalja članica u Vojnom odboru EU, saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH

(RTVTK/Fena)

  • Više na temu:
  • BiH

Pročitajte...