MOBiH: Potpisivanje ugovora za aktivnosti uništavanja nestabilne municije

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisat će u ponedjeljak u Sarajevu, u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislava Jezeraškića, ugovor o dodjeli 245.400 dolara za projekt ‘Explode+’, kao dodatni doprinos Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH četvrtu godinu zaredom.

– Nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju. Primarno kroz EU STAR projekt (vrijednost 2,8 miliona eura), koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH te „Explode+“ projekt (čije aktivnosti se sufinansiraju sredstvima koje su osigurale vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške).

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti „Explode+“ projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Holandija pokazuje kontinuiranu opredijeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica – navodi Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Pročitajte...