Mogherini: Od BiH zavisi tempo približavanja EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini za BHRT je izjavila kako vremenski termini za BiH u Strategiji proširenja uopće nisu važni. Od naših političara, kazala je, zavisi kada će zemlja krupnijim koracima krenuti ka EU.

– Vrijeme ovdje nije ključno. Može biti kraće, ali i duže. Dajte mi odgovor na Upitnik sutra i za par mjeseci će biti mišljenje o kandidaturi. Stvari se mogu kretati zaista brzo. Dajte mi odgovore za godinu dana od danas i sve će ići sporije. Stvar je u tome kako se organizirati da se učini ono što je neophodno – kaže Mogherini.

Istakla je da ima razumijevanje za činjenicu da je u BiH izborna godina, ali napominje da građani BiH žele da proces približavanja EU bude nastavljen.

– Vjerujem da su ljudi u BiH, posebno mlada generacija, svjesni kada treba načiniti kompromise i staviti evropsku agendu iznad podjela – naglasila je Mogherini.

Ona je potvrdila da je potrebu za prevazilaženje podjela prenijela i tročlanom predsjedništvu države, te potcrtala potrebu za iskazivanjem političke hrabrosti u tom procesu.

– Svaki put kada su to u protekle tri godine uradili imali su rezultate. Sada bi slično trebalo da urade i sa Izbornim zakonom. Sve je u rukama političkih lidera. To je za mene veoma važno pitanje. Mi možemo da pomognemo, podržimo. Imamo prisustvo na terenu. Snaga postizanja rješenja je u rukama Bosne i Hercegovine – istakla je za BHRT visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Pročitajte...