“Moja adresa: Srebrenica”: Naći rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica

Poziv načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića na otcijepljenje RS-a je kap koja je prelila času i koja će sigurno otvoriti novu stranicu u političkom djelovanju Bošnjaka u Srebrenici okupljeni u inicijativu ,,Moja adresa: Srebrenica”.

  • Godinama Bošnjaci u RS i Srebrenici trpe ogromnu nepravdu, diskriminaciju i progon od institucija RS-a, od zabrane na materinji bosanski jezik, policijskih progona, nepoštivanja presuda međunarodnih sudova,prisluškivanja i presretanja razgovora, negiranja genocida, a poziv iz Srebrenice iz grada koji je bio pod zaštitom UN-a i u kojem je počinjen zločin genocida nad Bošnjacima da RS treba krenuti putem otcjepljenja daju nam u potpunosti za pravo kao i našu moralnu obavezu da otvorimo novu stranicu našeg djelovanja i postavimo pitanje: imali li uopšte svrhe nakon ovoga izlaziti na ponovljene izbore i učestvovali u prividnoj demokratiji? – navodi Sadik Ahmetović, predsjednik izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.
  • Naša borba za Srebrenicu je bila kontinuirana i stalna, često sa kompromisima u nadi da će se društvo u RS-u demokratizirati. Nažalost stanje Bošnjaka u RS-u je iz dana u dan sve gore i sa sigurnošću možemo kazati da nam prijeti i sami biološki opstanak na prostoru manjeg entiteta. Nedavni primjeri formiranja vlasti bez Bošnjaka u Bratuncu , Foči, Vlasenici i drugim mjestima  gdje su Bošnjaci bili većina i odakle su protjerani i gdje su izvršeni masovni zločini, danas im se ne dozvoljava političko djelovanje kako bi mogli zaštiti povratnike Bošnjake kroz institucije opština. Ovo je poslednja faza da se sada u miru politički eliminišu Bošnjaci, a što bi u konačnici rezultiralo i potpunim nestanakom Bošnjaka u RS – navodi Ahmetović koji u ime inicijative “Moja adresa Srebrenica” poziva domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađu rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica.
  • Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” poziva sve domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona za općinu Srebrenica baziranim na popisu prije genocida koji će trajno definirati poziciju Srebrenice u okvirima ustava i time zadovoljiti minimum pravde potrebne za bolje odnose svih građana općine Srebrenica i ukupne odnose u našoj zemlji – poručuje Ahmetović.

Pročitajte...