Mreža OCD: U inkluzivno obrazovanje uključiti djecu s invaliditetom

Mreža “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” koje okuplja osobe s invaliditetom i udruženja roditelja djece sa invaliditetom sa područja TK, organizovali su danas press konferenciju o temi: “Važnost uključivanja članica Mreže u proces izrade strateškog dokumenta o inkluzivnom obrazovanju”. – Cilj je da sa Vladom TK i ministarstvom obrazovanja i nauke tragamo za najboljim i primjenjivim rješenjima koje će uključiti djecu i mlade s invalidetom u proces obrazovanja. istakao je Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba s invaliditetom.

Mreža “ “Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje” okuplja 13 organizacija civilnog društva. Navode da, ulažu konstantne napore, kako bi proces inkluzije u Tuzlanskom kantonu osigurao pravo na inkluzivno obrazovanje osoba s invaliditetom.

U prioritete za proces inkluzije uvrstili smo udženike, defektološku podršku i asistente u nastavi, kako bi djeca lakše pratila proces nastave, istakla je TifaTučić, izvršna direktorica Udruženje građana oštećenog vida Tuzla. Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje okuplja 1600 korisnika, roditelja, članova i aktivista.