MS Office: Srednjoškolci bolji od studenata – Tuzlak s 1000 bodova putuje u Ameriku

Učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, Almedin Beganović i Tarik Džambić briljirali su na takmičenju u poznavanju Microsoft office alata, koje je održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Osvojivši prvo i drugo mjesto osigurali su plasman na svjetsko takmičenje koje je zakazano za 1. august u američkoj saveznoj državi Floridi. Škola se aktivirala da prikupi novac za njihovo putovanje. Podršku su tražili i od Vlade Tuzlanskog kantona prilikom današnje posjete kantonalnom Ministarstvu za kulturu, sport i mlade.

novinar Azra Mešić

Učenik trećeg razreda tuzlanske Elektrotehničke škole Almedin Beganović pobijedio je u konkurenciji 40 takmičara, među kojima su bili i studenti, na takmičenju Microsoft Office Specialist, koje je održano u Sarajevu. Osvojio je maksimalanih 1000 bodova, a njegov kolega, drugoplasirani, Tarik Džambić 18 bodova manje. Naredni rang takmičenja je 1. augusta u Americi, ali nemaju dovoljno novca za to. Almedin mora imati pratioca jer je maloljetan, a to bi mogao biti i jedan od njihovih profesora. Elektrotehnička škola je pokrenula akciju da prikupi novac za putovanje ovim učenicima.

– Mi ćemo otvoriti račun i zamoliti naše prijatelje škole s kojima imamo saradnju, da pokušamo skupiti novac za njihove avionske karte jer je vjerujem u njih i siguran sam da će se vratiti sa jako dobrim rezultatom, kaže za RTVTK Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole u Tuzli.

Nesvakidašnji uspjeh srednjoškolaca koji su u znanju nadmašili studente bio je povod prijema u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

– Pokušavamo da nađemo neki modus na koji način da im okalšamo da se taj put realizuje. Istovremeno se nadam da će ova pozitivna priča biti motiv više mladim ljudima da rade i da budu u budućnosti konkurentni na tržištu rada, rekla je Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK.

Za odlazak na takmičenje na Floridu ovim momcima treba iznos od minimalno 7 hiljada konvertibilnih maraka, a rok za prijavu je u narednih 10 dana.

 

Pročitajte...