Muftije Kudić i Fazlović o saradnji bihaćkog i tuzlanskog muftijstva

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić primio je muftiju tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića, a razgovarali su o aktivnostima i realizaciji značajnih projekata u oba muftijstva, ambijentu u kojem djeluju službenici Islamske zajednice i o stanju vjerskog života tokom pandemije Covid-19.

Fazlović je sa svojim saradnicima bio u dvodnevnoj posjeti Muftijstvu bihaćkom, a posjeta je upriličena u vrijeme kada se u bihaćkom muftijstvu organizira obilježavanje 150 godina od rođenja reisa Džemaludina Čauševića.

– Fazlović je izuzetno iskusan i vrijedan čovjek. S njim smo razgovarali o aktivnostima koje provodimo sa posebnim osvrtom na funkcionalnost organizacionih jedinica i ustanova koje djeluju na području našeg muftijstva. Saglasni smo da su naše obrazovne ustanove kičma našeg vjerskog identiteta na ovom prostoru, a značajno vrijeme ovog sastanka smo posvetili i našem velikanu reisu Džemaludin-ef. Čauševiću – izjavio je Kudić.

Fazlović je izrazio zadovoljstvo radom i funkcionisanjem ovog muftijstva i posebno istakao značaj ovakvih susreta koje imaju za cilj da unaprijede saradnju i razmijene iskustva.

– Muftijstvo bihaćko ima zaokruženu cjelinu kada su u pitanju potrebe Islamske zajednice. Muftijstvo, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i medresa ‘Reis Džemaludin Čaušević’ u Cazinu čine jednu kvalitetnu cjelinu. Posebno mi je drago što je pristup rada u ovom muftijstvu širina i uključivanje velikog broja kvalitetnih ljudi koji mogu doprinijeti boljim rezultatima i zato sam posebno čestitao muftiji Kudiću. Kada god dođem u našu Krajinu i u komunikaciji sa našom braćom se primijeti izražen osjećaj odanost našoj časnoj vjeri, našoj Islamskoj zajednici i domovini Bosni i Hercegovini – istakao je muftija Fazlović.

Nakon prijema u muftijstvu, delegacije su posjetile Islamski pedagoški fakultet u Bihaću gdje su se sastali sa dekanom ove visokoškolske ustanove Hajrudinom Hodžićem i profesorima fakulteta. Bila je to prilika da se izraze čestitke povodom 25. godišnjice od osnivanja ovog fakulteta i uputi jasna i nedvosmislena podrška u radu ove ustanove.

Dan kasnije delegacije su posjetile i medresu “Reis Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, gdje su se sastali sa direktorom medrese Enesom Ljubijankićem i njegovim saradnicima, te su razgovarali o aktivnostima u medresi i realizaciji nastave i drugim aktuelnim temama.

U delegaciji muftije Fazlovića su bili Mensur Husić, član rukovodstva Behram-begove medrese, te glavni imami medžlisa Srebrenica i Bratunac; Damir-ef. Peštalić i Elvir-ef. Hodžić, dok su sa druge strane prisustvovali rukovodioci Službi Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić i Sabahudin Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i saradnik za medije Nazif Horozović, saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

Pročitajte...