Mujić: Izjava za medije povodom Svjetskog dana Roma – 8. aprila

Sretan Svjetski dam Roma svim Romima svijeta, a Romima u BiH želim da budu ravnopravni članovi društva sa svim pravima i obavezama.

U školama TK redovno se vodi evidencija o uspjehu učenika Roma,  škole poboljšavaju uslove za njihovo redovno školovanje, stim u vezi, i ove godine je planirana aktivnost nagrađivanja najboljih učenika Roma Tuzlanskog kantona. Evidentirano je 29 učenika Roma  sa odličnim uspjehom  iz prethodne školske 2018/2019. godine.

Ove godine neće biti organizovana centralna kantonalna manifestracija obilježavanja Svjetskog dana Roma zbog pandemije korona virusa.

Svim Romima čestitamo Svjetski dan Roma 8 april,  a najmlađim Romima želimo uspješno školovanje i da svi postanu ravnopravni građani BiH i u obrazovnom, socijalnom, formalno-pravnom i političkom smislu. Za to se moramo izboriti, zajedno sa drugim dobronamjernim građanima naše države, Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo obrazovanjai nauke Tuzlanskog kantona, u svojoj oblasti djelovanja je na putu stalnog poboljšanja uslova školovanja za svu djecu, uključujući i pripadnike romske populacije.

Saradnik za romska pitanja Tuzlanskog kantona  i Dopredsjedavajući nacionalnih manjina Federacije

Mehmed Mujic.