Munira Subašić: Da su kritičari Dejtonskog sporazuma iskoristili makar 10% energije u njegovo sprovođenje, a ne u kritiku, danas bi moja domovina bila bolja, organizovanija i pravednija

U povodu godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma u Parizu, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je predstavio poblikuaciju pod nazivom “Sjećanje na genocid u Srebrenici:Poruka civilizacije”. Tim povodom je organizovana i on-line konferencija, na kojoj su Majke Srebrenice, uz ostalo, poručile da bi BiH bila organizovanija i pravednija da su kritičari Dejtona, umjesto u kritiziranje, energiju uložili u provedbu Mirovnog sporazuma.


U ovoj godini je navršena četvrt stoljeća od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir. Ljetos je obilježena 25 godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Memorijalni centar Srebrenica-potočari objavio je poblikaciju koja obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika upućene na ovogodišnjoj komemoraciji. U ovoj godini interes svjetske javnosti u značajnoj mjeri je fokusiran na iskazivanje poštovanja žrtvama genocida, te borbi protiv negiranja genocida.

-Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji, zahvaljujući radu Haškog tribunala. Narativ koji je utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati-kazao je učestvujući u on-line konferenciji Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH:

Učestvujući u on-line konferenciji pod nazivom pod nazivom „Čuvamo mir, sjećamo se žrtava“, organizovanoj u povodu 14.decembra, godišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma, član Bh.predsjedništva Željko Komšić je istaknuo važnost 25-godišnje borbe za mir i istinu.

-Ako je iko u Bosni i Hercegovini zaslužan za to što dvadeset i pet godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma imamo mir i državu, ne idealnu, ali ipak našu, onda su to porodice žrtava koje su tražeći istinu i pravdu pozivale na mir, a ne sukobe i osvete. Oni koji su izgubili skoro sve, našli su snage u sebi da krenu naprijed, ne gubeći vjeru u snagu istine, i ne gubeći vjeru u svoju domovinu- napomenuo je Komšić.

Ševket Hafizović, predsjednik UO Memorijalni cenatr Srebrenica-Potočari, uz ostalo, je kazao:

-Sjećati se dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu nemoguće odvojiti od sjećanja na nevine žrtve genocida i druge nevine žrtve ubijene u našoj domovini od 1992. do 1995. godine. Čuvanjem sjećanja na njih, čuvamo buduće generacije.

Dokumentacija i očuvanje sjećanja na žrtve genocida najbolji je doprinos borbi protiv nastojanja onih koji su počinili genocid da zatru svoje tragove ili da im dadnu drugi smisao, napomenuli su učesnici on-line konferencije koju je Memorijalni centar Srebrenica -Potočari organizovao u povodu godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za BiH.

-Na sceni još uvijek imamo institucionalno  negiranje genocida  i drugih zločina sudski utvrđene činjenice i presude ishodile negiraju se ili relativiziraju upravo od počinitelja genocida. To mora prestati  jer svako negiranje masovnih zločina dovodi do nove traumatizacije preživjelih i članova njihovih porodica,  čime se nastavlja činiti zlo- napomenuo je Husein ef. Kavazović, reisu-ul-ulema IZ BiH.

-25 godina svi kritikuju dejtonski sporazum, čak i njegovi autori. Mi majke nikad nismo rekle ni jednu riječ o tom sporazumu koji je kasno, ali ipak zaustavio genocid u BiH. Da su kritičari Dejtonskog sporazuma iskoristili makar 10% energije u njegovo sprovođenje, a ne u kritiku, danas bi moja domovina bila bolja, organizovanija i pravednija- naglasila je Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“

Poblikacija “Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije” koju je, također, predstavio Memorijalni centar Srebrenica Potočari, objavljena je na bosanskom i engleskom jeziku, sadrži pojašnjenje historijskog konteksta genocida, kalendar relevantnih događaja vezanih za juli 1995.godine, te pregled rada memorijalnog centra.

 

Pročitajte...