Munira Subašić: Današnja godišnjica mira je prilika da se vrati nada

Poručila je da je taj datum prilika da se vrati nada, koju je prvobitno dao Dejtonski sporazum davne 1995. godine.

“Dovoljno je samo malo vaše volje i želje da moja država bude bolja, bez onih starih zagovarača ratova, genocida, i da Dejtonski sporazum postane opet neka nada kao prije 25 godina”, poručila je.

Podsjetila je na važnost međunarodnih deklaracija i sporazuma o ljudskim pravima, koji potcrtavaju jednakost svakog pojedinca i sastavni su dio Dejtonskog sporazuma, ali i na važnost njihove primjene za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

“Da su kritičari Dejtonskog sporazuma iskoristili makar deset posto energije u njegovo provođenje, a ne u kritiku, danas bi moja domovina bila bolja, organizovanija i pravednija”, poručila je.

Subašić je govorila i o vrijednostima na kojima Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” želi graditi zajednicu i da je to primjer koji trebaju pratiti domaći i međunarodni zvaničnici.

“To je zajednica na koju smo ponosne, zajednica bez motiva za osvetu, zajednica spremna na dijalog, zajednica mladih intelektualaca, pravnika, doktora, profesora… Zajednica otvorena za sve majke ovog svijeta, za sve one koji žele mir, suživot i zajednica na bazi istine, pravde i pomirenja”, kazala je.

Naglasila je da će Pokret majki ostati ustrajan u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i da su upravo one dokaz da se borbom cilj može postići.

“Nikad nećemo posustati u progonu zločinaca i onih koji ih štite. Nikad nećemo posustati u traženju naših najmilijih, nikad”, naglasila je predsjednice Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa Munire Subašić na online konferenciji, prenosi Press služba-Memorijalni centar Srebrenica.

Pročitajte...