MUP HNK jutros preuzeo migrante pa ih vratio

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je preuzela kolonu migranata od policije Kantona Sarajevo te ih je trebala sprovesti do Izbjegličkog centra Salakovac gdje su trebali biti smješteni, nakon što su izmješteni iz centra Sarajeva.

MUP HNK, niti Vlada tog kantona, ranije nisu prigovarali zbog smještanja izbjeglica u Salakovac, osim što je tražano da se osigura da ih policija “drži na oku”. Na Vijeću ministara kada je donesena odluka da se migranti smjeste u Salakovac, ministri iz reda hrvatskog naroda su bili protiv takve odluke, međutim ona je donesena i sve ostalo je trebalo ići po planu.

Kada je kolona sa izbjeglicama jutros stigla na područje HNK, od sarajevske policije su ih preuzeli policajci MUP-a HNK bez ikakvih problema. Nakon toga zastali su, kako je rečeno, “da se odmore”. Svjedoci događaja za Faktor su kazali kako je tada policajcima preko motorole javljeno da se izbjeglice “imaju odmah vratiti za Sarajevo”.

– Preko motorole se čuo glas, to je vjerovatno bio komesar MUP-a HNK. On je rekao: “Vraćaj ih nazad! Ako se ne vrate, poslat ćemo specijalce” – rečeno je Faktoru.

Situacija je trenutno takva da je MUP HNK dopratio migrante do granice između dva kantona, a onda ih je ponovo preuzela sarajevska policija. Trenutno se nalaze kod tunela Ivana, na teritoriji KS. S druge strane tunela se nalaze pripadnici MUP-a HNK.

Migranti nemaju hrane ni vode. Neki su se žalili da su gladni, dok neki poste. Jednoj trudnici je pozlilo, pa je intervenisala ekipa Hitne pomoći. Još niko ne zna pouzdano šta će se desiti, odnosno gdje će na kraju završiti izbjeglice.

FAKTOR.ba