MUP TK: Slavite bez oružja i pirotehnike

Policija TK intenzivirala je aktivnosti na očuvanju i unaprjeđenju sigurnosti građana i njihove imovine tokom novogodišnjih praznika. Jedna od tih aktivnosti je kampanja “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja” provedena uz podršku Razvojnog programa UN i  Koordinacionog odbora za kontrolu malog i  lakog naoružanja u BiH.

Kako bi se smanjio rizik od nesreća građani se pozivaju na doček novogodišnjih praznika bez upotrebe vatrenog oružja.

Poruka građanima je da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja kako bi spriječili posljedice koje mogu nastati nestručnim rukovanjem, a to se odnosi i na uznemiravanje i psihološke posljedice. Apelujem na građane da ne koriste vatreno oružje i na taj način doprinesu većem stanju sigurnosti”, kaže Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Glasnogovornica policije Amra Kapidžić podjeća i na zakonske odredbe o distribuciji i upotrebi pirotehničkih sredstava.

Prekršaj reda i mira čini svaka osoba koja kupuje, prodaje, nudi ili koristi pirotehnička sredstva na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja i baca petarde ili druga pirotehnička sredstva, priredi vatromet vez dozvole nadležnog organa. Shodno Zakonu predviđena sankcija je novčana kazna od 150 do 1500 maraka.”, kaže Kapidžić.

Pojačano je i prisustvo policijskih kontrola na svim putnim pravcima. Osim prventivno, policija će djelovati i represivno. Kažnjavat će posebno vožnju u alkoholisanom stanju, prekoračenja dozvoljene brzine i upotreba mobitela tokom vožnje, napominje Kapidžić.  

RTV TK

Pročitajte...