Na 30. Sajmu knjiga u Sarajevu 23 bh. stvaraoca iz deset država

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica.

U okviru 30. Međunarodnog sajma knjiga koji će biti održan u sarajevskom Centru Skenderija od 18. do 23. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH bit će održano više od 30 promocija i predstavljeno oko 70 novih naslova autora i izdavača iz inozemstva koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Iz Sektora za iseljeništvo ističu za Fenu da su se na ovogodišnji javni poziv za predstavljanje autora i izdavača iz iseljeništva na sarajevskom sajmu knjiga Ministarstvu prijavila 23 autora i izdavača iz deset država (Australije, Danske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Norveške, Slovenije, Srbije i Švedske).

– Predstavljanje pisaca i izdavača iz dijaspore na sarajevskom sajmu knjiga aktivnost je koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH provodi 14-tu godinu. Potvrda opravdanosti te aktivnosti je i veliko interesovanje pisaca i izdavača, kako onih koji kontinuirano predstavljaju svoja djela, tako i onih autora koji će se prvi put predstaviti sajamskoj publici u Centru Skenderija – ističe se.

U proteklih 13 godina na sarajevskom sajmu knjiga promovirano je više od 200 djela autora iz bh. dijaspore, sajamskoj publici se predstavilo više od 50 pisaca porijeklom iz BiH, koji stvaraju na maternjim jezicima (bosanskom, hrvatskom i srpskom), što je svakako značajan doprinos očuvanju jezika i kulturnog identiteta pripadnika bh. dijaspore.

Pročitajte...