Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu, i ove godine se tradicionalno održavaju stručno-naučna predavanja u saradnji s Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.
Tokom ovogodišnjeg sajma planirana su četiri okrugla stola na kojima će profesori ovog fakulteta govoriti o aktuelnim temama i savremenim naučnim pristupima u ishrani, zaštiti i skladištenju voća, kao i o inovacijama u oblasti navodnjavanja i digitalizacije u poljoprivredi.
Jedna od najzanimljivijih tema bila je vezana za djelovanje 1-metil ciklopropena, jedinjenja koje usporava zrenje plodova inhibicijom djelovanja etilena – prirodnog hormona sazrijevanja. O toj temi govorila je prof. dr. Pakeza Drkenda, ističući važnost primjene bio-regulatora u produženju trajanja i čuvanja voćnih i povrtnih kultura, rezanog cvijeća i drugih hortikulturnih proizvoda.
– Govorili smo o korištenju 1-metil ciklopropena, koji inhibira aktivnost etilena. Ovo sredstvo je vrlo primjenjivo kod svih kultura koje imaju sposobnost naknadnog dozrijevanja, poput jabuka, krušaka, paradajza, ali i kod cvijeća i lončanica – kazala je prof. dr. Drkenda.

Pojašnjava da se ovo jedinjenje veže za receptore etilena, djelujući poput ključa koji zaključava bravu, čime se sprečava vezivanje etilena i usporava dozrijevanje. Osim toga, sredstvo usporava disanje plodova, što dodatno doprinosi produženju svježine.
– Najbolje rezultate daje u hladnjačama s kontrolisanom atmosferom (ULO), ali se može koristiti i u običnim hladnjačama. Smanjuje se potrošnja energije, a jabuke se u takvim uslovima mogu čuvati i do devet mjeseci – dodala je profesorica.
Primjena je, kako navodi, jednostavna. Riječ je o neškodljivom, netoksičnom gasu koji potpuno ispari, djeluje 24 sata u zatvorenom prostoru, nakon čega se plodovi skladište.
– U uvjetima gdje imamo manjak skladišnih kapaciteta, ovo sredstvo može značajno pomoći proizvođačima – poručila je prof. dr. Drkenda.
Dodala je i da se sredstvo pokazalo efikasnim i kod kultura koje ne dozrijevaju nakon berbe, poput trešanja i jagoda. Iako se kod nas doživljava kao novitet, ovaj preparat je razvijen još 2009. godine u SAD-u, a već godinama se koristi u zemljama regiona – Srbiji od 2011, a u Hrvatskoj i Sloveniji od 2012. godine.
– Naš problem je mala proizvodnja, a ovakve inovacije se ekonomski isplate tek na većim količinama. Ipak, važno je da proizvođači znaju da rješenja postoje, čak i za primitivnije uslove – istakla je.
Agronom iz Gradiške, Danko Cumbo, složio se da je očuvanje kvaliteta u velikoj mjeri povezano s vremenom berbe.
– Dolazim iz voćarskog kraja u kojem dominiraju jabuke i kruške. Odrediti optimalno vrijeme berbe je najteži zadatak, jer svaka godina je drugačija, a vremenski uslovi utiču na pomjeranje termina. Zato je ključno stalno pratiti stanje na terenu – naglasio je Cumbo.
Istakao je da mnogi proizvođači imaju uređaje poput refraktometara i penetrometara, ali da se berba često usklađuje prema dolasku otkupljivača, posebno kod onih koji nemaju vlastite hladnjače.
Stručni dio sajamskog programa nastavlja se i sutra, u petak, 29. augusta 2025. godine, od 11 sati, kada će biti održana još dva okrugla stola. Predavači će biti profesori Sabrija Čadro i Jasmin Graho s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva.
U poslijepodnevnim satima planirano je i stručno predavanje u okviru 8. sajma pčelarstva s međunarodnim učešćem, u organizaciji Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac. (Služba za informisanje Sajma šljive)


