Na Dan učitelja nagrađeno 20 prosvjetnih radnika iz TK

 

Ove godine priznanje i nagrade za životno djelo na nivou Tuzlanskog kantona dobilo je trinaest nastavnika iz osnovnih škola, šest nastavnika iz srednjih škola i jedan nastavnik koji radi u predškolskoj ustanovi. Među 20 laureata je i Amira Fafulić, nastavnica muzičkog obrazovanja u tuzlanskoj Osnovnoj školi Brčanska Malta.

– Danas sam izuzetno ponosna i sretna i radosna jer je to već nekakva kruna mog dugogodišnjeg rada, kaže ona.

Ova nastavnica ima 38 godina radnog staža u prosvjeti. Nabraja razloge zašto danas učiteljski posao nije jednostavan.

– Nažalost naša profesija pada u depresiju s obzirom na to da nam nastavni planovi nisu usklađeni, da nismo adekvatno nagrađeni, da nismo na ljestvici kako treba da budemo jer kako kažu država nam je onakva kakva je prosvjeta.

Dan učitelja, koji je ustanovio UNESCO 1994. godine u spomen na 5. oktobar 1966. kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja, obilježava se u 100 zemalja svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Na nivou Federacije, prvo se počeo obilježavati u Tuzlanskom kantonu, gdje svečanu manifestaciju organizuju zajednički Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i Pedagoški zavod TK. Osim pojedinačnih nagrada za ostvarene rezultate u odgoju i obrazovanju, uručenih nastavnicima, priznanja su dobile i prvoplasirane ekipe, učesnice Sportskih igara prosvjetnih radnika Tuzlanskog kantona.

– Oni su za nas kao Vladu i Ministarstvo izuzetno važni. Činjenica je da smo nedavno potpisali kolektivni ugovor koji garantuje veći obim prava za sve naše profesore, nastavnike i zaposlene u obrazovanju, govori u prilog tome koliko je Vladi zapravo važan ovaj poziv, kaže za dnevnik RTVTK Zlatan Muratović, kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Sindikalisti pak, kažu kako je status prosvjetara danas mnogo lošiji od onoga kakav zaslužuju.

– Iako je svečana prilika, ja moram reći da mi nismo zadovoljni statusom prosvjetnog radnika. To ne može da bude svako. Djecu ne treba samo učiti. Djecu treba voljeti, razumjeti, treba ih izvesti na pravi put. Nažalost u našem društvu se to ne gleda tako. Obrazovanje se shvata kao trošak, a ne kao neko dugoročno ulaganje, mišljenja je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Premijer TK Bego Gutić, čestitao je Dan učitelja i nagovijestio opredjeljenje Vlade da to promijeni.

– Mislim da sindikati i prosvjetni radnici mogu biti zadovoljni s onim što je urađeno u prošloj godini, s obzirom na naredni period mi smo u nekoliko navrata već govorili da Vlada TK nakon jedne sveobuhvatne analize za 2018. godinu će vjerovatno ići sa povećanjem ličnih dohodaka ne samo u obrazovanju, nego u sveukupnoj državnoj administraciji, kaže Gutić za dnevnik RTVTK.

Svečanost i najavu o povećanju primanja, u Tuzlanskom BKC-u na Dan učitelja obogatio je kulturno –umjetnički program učenika OŠ ”Novi Grad”, Srednje muzičke škole i hora Tuzlanke.

Pročitajte...