Na današnji dan: Otkriven Kochov bacil, postignut Westfalski mir

– Dogodio se “Crni četvrtak”. Tog dana došlo je do sloma burze na Wall Streetu čime je počela Velika depresija u SAD-u

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1601. – Preminuo naučnik Tycho Brahe. Sagradio je zvjezdarnice Uraniborg i Stjerneborg u Danskoj i Benatky nad Jizerou u Češkoj, u kojima je predteleskopska astronomska mjerenja usavršio do najveće tačnosti.

1648. – Postignut Westfalski mir. Predstavlja niz sporazuma kojima je završen Tridesetogodišnji rat. Potpisan je između cara Ferdinanda III, njemačkih kneževa te predstavnika Holandije, Francuske i Švedske.

1857. – U Engleskoj osnovan prvi fudbalski klub. Riječ je o Sheffieldu iz istoimenog grada.

1861. – Poslan prvi transkontinentalni telegraf što je značio kraj poštanskoj službi Pony Express, koja je osnovana godinu ranije.

1882. – Njemački bakteriolog Robert Koch otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu “Kochov bacil”.

1929. – Dogodio se “Crni četvrtak”. Tog dana došlo je do sloma burze na Wall Streetu čime je počela Velika depresija u SAD-u.

1945. – Osnovani Ujedinjeni narodi (UN). UN je međunarodna organizacija osnovana radi očuvanja svjetskog mira i sigurnosti, rješavanja ekonomskih, društvenih i političkih problema međunarodnom saradnjom, te promicanjem poštovanja ljudskih prava. Sjedište je UN-a u New Yorku, a regionalni uredi postoje u Ženevi, Beču i Nairobiju. Službeni su jezici engleski, francuski, španjolski, ruski, arapski i kineski.

1946. – Osnovan Fudbalski klub Sarajevo, jedan od najboljih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini.

1966. – Rođen ruski milijarder Roman Abramovič. Procjenjuje se da je njegova imovina veća od 8,5 milijardi američkih dolara.

1985. – Rođen fudbaler Wayne Rooney.. Jedan je od nekoliko igrača kluba koji je postigao 200 pogodataka ili više u dresu tima.

2005. – Preminula afro-američka aktivistica za ljudska prava i krojačica koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava”, Rosa Louise McCauley Parks. Njeno odbijanje da ustupi bijelcu sjedište u autobusu, zbog čega je završila u zatvoru, začelo je pokret za zaštitu ljudskih prava u SAD-u.

Pročitajte...