Na današnji dan: Prije 100 godina rođen pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar

– Na današnji dan prije tačno 20 godina na Kubi sahranjen Ernesto Che Guevara, tri desetljeća nakon što je ubijen u Boliviji. Posmrtni ostaci položeni su u mauzolej u gradu Santa Clara

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1797. – U italijanskom mjestu Campformio potpisan je mirovni ugovor Austrije i Francuske, kojim je ukinuta Mletačka republika.

1849. – Umro poljski kompozitor i pijanista Frederic Chopin, najistaknutiji predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najpopularnijih pijanista i kompozitora muzičkog romantizma.

1917. – U Stocu rođen bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar. Poznata su njegova djela Vidopoljska noć, Plivačica, Povratak, Okrutnosti kruga, Minijature, Kameni spavač, Modra rijeka…

1931. – Američki kriminalac i mafijaš Alphonse Gabriel Capone, poznatiji kao Al Capone, osuđen na 11 godina zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Kaznu je odslužio u Alcatrazu na obali San Francisca.

1947. – Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac – Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1979. – Majka Tereza dobila Nobelovu nagradu za mir.

1997. – Na Kubi sahranjen Ernesto Che Guevara, tri desetljeća nakon što je ubijen u Boliviji. Posmrtni ostaci položeni su u mauzolej u gradu Santa Clara.

1997. – U požaru izgorjelo Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1998. – U Londonu, gdje se oporavljao od operacije, uhapšen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet. Hapšenje izvršeno na zahtjev Španije za izručenje radi suđenja za ubistva na stotine španskih državljana tokom njegove diktatorske vladavine Čileom. Oslobođen u martu 2000., a po povratku u Čile Apelacioni sud u julu 2001. suspendovao sudski proces, proglasivši ga mentalno nesposobnim. Potom preinačio svoju odluku i ustanovio da je ipak sposoban za suđenje.

Pročitajte...