Na današnji dan, prije 34 godine, u Sarajevu otvorene XIV Zimske olimpijske igre (VIDEO)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Prije tačno 34 godine, 8. februara 1984. godine, u Sarajevu su otvorene XIV Zimske olimpijske igre.

Bile su to po mnogo čemu posebne igre na kojima su oboreni brojni tadašnji rekordi. Na njima su nastupila rekordna 1.272 sportista iz 49 zemalja. U šest sportova u deset disciplina od 8. do 19. februara 1984. održano je 39 takmičenja.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, odabrao je Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Faluna i Göteborga.

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, osim dobro organiziranih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftovi… Tokom priprema za Olimpijadu, grad i obližnje planine dobile su nova naselja, hotele, sportske sadržaje, ulice su dotjerivane, mnoge prvi put asfaltirane, studentski domovi u Nedžarićima dobili su dodatnu zgradu… Nažalost, većina njih je porušena tokom ratnih godina.

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesiranja. Dva dana pred paljenje olimpijskoga plamena pao je snijeg koji je na noge digao sve: radnike i vojsku, sportaše i građane. Padalo je toliko da su neki treninzi morali biti odgođeni.

Četrnaeste zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara.  U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2500).

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60 000 gledalaca, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a.

Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledaocima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske olimpijade bili su učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam ostavio je britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

U pamćenju je mnogima sigurno ostao Vučko, omiljena maskotu ove sportske manifestacije čiji je tvorac bio slovenski crtač Jože Trobec.

Maskota je bila vuk, s crvenim šalom oko vrata (na koji se poslije dodao simbol sarajevske olimpijade), a prsti desne ruke formirali su simbol pobjede, slovo „V“.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno