Na današnji dan: Usvojena bh. himna “Jedna si jedina”

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1642. – Abel Janzoon Tasman otkrio Tasmaniju i prozvao je Van Diemen’s Land.

1859. – Objavljena knjiga Charlesa Darwina “Porijeklo vrsta” (On the Origin of Species). On je rezultat višegodišnjih istraživanja i putovanja sažeo u teoriji evolucije i uvrstio ih u knjigu.

1871. – Osnovana organizacija “National Rifle Association”. Zalaže se za pravo svakog građanina da ima punu kuću oružja.

1918. – Stjepan Radić na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu izrekao poznati govor, zaključen riječima ” Gospodo! Još nije prekasno! Ne srljajte kao guske u maglu”.

1963. – Ubijen Lee Harvey Oswald, osoba optužena za atentat na Johna Fitzgeralda Kennedya. Jack Ruby, atentator, našao se na nerasvijetljen način u blizini Oswalda i usmrtio ga s nekoliko metaka.

1969. – Apollo 12 vratio se na Zemlju.

1971. – Osoba koja se predstavila kao Dan ‘DB’ Cooper  na letu Northwest otela avion i zatražila otkupninu od 200.000 dolara i dva padobrana. Nakon slijetanja u Seattleu, u SAD-u, avion se digao samo s pilotom, stjuardom i Cooperom, koji je ubrzo nakon uzlijetanja iskočio i od tada nije viđen.

1991. – Preminuo muzičar Freddie Mercury. Bio je član grupe ”Queen”, a imao je i uspješnu solo karijeru. Mnogi ga smatraju jednim od najuspješnijih pjevača svih vremena.

1995. – Irci su na referendumu sa osvojenih 50,28 posto glasova izglasali legalizaciju razvoda braka.

 1995. –  Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na 300. sjednici usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović (Dino Merlin), na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”. Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta, pod nazivom “Intermezzo”.

Pročitajte...