Na FTOS Univerziteta u Tuzli otvoren Centar za istraživanje u sportu

Uz prisustvo delegacija kantonalne Vlade, Skupštine TK, Univerziteta u Tuzli, Sportskog saveza TK te brojnih gostiju na FTOS otvoren je Centar za istraživanje u sportu, koji će biti od velike važnosti ne samo za studente tuzlanskog Univerziteta već i za sportiste i sportske kolektive, posebno one koji spadaju u kategoriju vrhunskog sporta.

Centar su zvanično otvorili Premijer TK Denijal Tulumović i rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić.

Centrom će rukovoditi Dr Muris Đug prodekan za naučno istraživački rad na FTOS, koji je ovom prilikom upoznao goste sa mogućnostima Centra za istraživanje u sportu, a njegovu važnost posebno razumiju bivši sportisti, danas predstavnici vlasti u našem kantonu.

“Ovu priliku koristim da svim ljudima koji su učestvovali u ovom projektu doista čestitam, a vrhunskim sportistima koji će ovdje obavljati svoja testiranja za pripremne periode da kažem da doista jedan prostor, koji je savremeno opremljen će im dati sve mogućnosti i da pojačaju njihove kinezi sposobnosti u vrhunskom sportu. Svakako, jako je bitni naglasiti da mladi ljudi treba da prođu jedan ovakav centar, da im se preporuče određene vježbe koje će stručnim radom svojih nastavnika, profesora u fizičkoj kulturi, popraviti da u budućnosti imamo zdravu naciju”, rekao je Premijer TK Denijal Tulumović.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović je dodao: “Prije svega dozvolite da dekanu FTOS gosp. Šeparoviću i svim ljudima ukupljenih oko njega čestitam na radu koji je rezultirao otvaranjem ovog Centra. Sigurno ovaj Centar za istraživanje u sportu znači puno, ne samo za Univerzitet nego i za čitavo ovo područje, pod jednim uslovom da sportski radnici i sportski kolektivi koji egzistiraju u Tuzlanskom kantonu nađu jednu sinergiju i što tješnu saradnju sa stručnjacima sa FTOS, kako bi mlade ljude koji prtenduju da budu vrhunski sportisti usmjerili na pravi put i kako bi se ovdje stvorili preduslovi za stvaranje vrhunskih rezultata. Mislim da će ovo sportski kolektivi i sportski radnici TK znati prepoznati kako bi smo mi konačno kao BiH dobili neku olimpijsku medalju”.

Ovom prilikom dekan FTOS Univerziteta u Tuzli Dr VLatko Šeparović je uručio zahvalnicu Premijeru Tulumoviću na dosadašnjoj pomoći a treba svakao istaći da su delegacije posjetile i Kampus Univerziteta u Tuzli gdje studenti iz dana u dan imaju sve bolje uslove za sportske aktivnosti.

“Do sad smo napravili konstrukciju terena sa umjetnom travom, opremili ga sa svom pratećom opremom i rasvjetom. Veliki nogometni teren koji je dugo godina bio zapušten, sredili smo i opremili da bi mogli svi uzrasti da kosrite, dakle i škole nogometa. Evo već imamo upite iz seniorskih timova za eventualnu mogućnost korištenja našeg terena. Prema tome prepoznato je i u sportskoj javnosti da se ovdje stvaraju dobri preduvjeti za bavljenje sportom i treningom”, izjavio je dekan FTOS Dr. Vlatko Šeparović.

Uskoro se očekuje i završetak terena za basket i tenis, a  planovi u budućnosti su izgradnja atletskog poligona.

Pročitajte...