Na koti Bandera kod Gradačca otvoreno spomen obilježje “Ljiljan” borcima Armije RBiH (VIDEO+FOTO)

Na uzvišenju Bandera, strateški važnoj koti 449 kod Gradačca danas je otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Spomenik u obliku ljiljana visine 16 metara s pet latica nalazi se u kompleksu površine od dva dunuma, a njegovom predstavljanju prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje. Spomenik je postavljen na lokaciji koja dominira cijelim gradačačkim krajem i Posavinom. Vrpcu su svečano presjekli član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović.
„Gradačac i kota na kojoj se danas nalazimo pravo su mjesto za izgradnju spomenika našim braniteljima. Ovo je grad Zmaja od Bosne, sjedište 107. brigade koja je prva ponijela čast i naziv Viteška. Ovo je kapija BiH. Svojim životom su 624 borca posvjedočila privrženost svom narodu i zemlji, a preko 1.000 ih je teško ranjeno”, istakao je Izetbegović prilikom obraćnja prisutnima.
U periodu od 1992. do 1995. godine, podsjetio je on, u spomenutoj brigadi borili su se i ginuli pripadnici svih naroda, a prvi komandant po nacionalnosti je bio Hrvat, što govori u prilog našoj težnji za multietničnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana.
„Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Hrvata i Bošnjaka Gradačac i 107. Viteška brigada su branili dušu BiH, kako je to rahmetli Alija Izetbegvić, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine definisao, ideju da pripadnici različitih vjera, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno”, poručio je član predsjedništva BiH.
Gradnju spomenika pomogla je i Vlada Tuzlanskog kantona. U ime Vlade, premijer Kantona Bego Gutić danas je na početku svog obraćanja svim braniteljima danas još jednom rekao hvala za sve ono što su u ratu 1992 – 1995. godine učinili da odbrane Bosnu i Hercegovinu.
Vaša herojska djela i postupci svakako su nadahnuće svima nama koji imamo priliku da uživamo u slobodi koju ste nam ostvarili, da još snažnije i predanije radimo kako bi smo našu jedinu Bosnu i Hercegovinu učinili još boljim, prijatnijim i perspektivnijim mjestom za život svih njenih građana. Vi ste, dragi branitelji, temelj bosanskohercegovačke slobode i nezavisnosti, te garant naše sigurne budućnosti. Ovaj spomenik podsjetnik je na žrtvu koju bi buduće generacije moraju pamtiti. U tom duhu, pažnja koju danas posvećujemo ovom spomeniku, nije toliko važna zbog nas. Ona je mnogo značajnija zbog mlađih generacija koje dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti moraju poznavati svoju historiju” rekao je premijer Gutić i dodao da je “istovremeno ovaj spomenik i svojevrsno je priznanje Gradačcu, bosanskohercegovačkom Gradu Heroju. Uz dva, također, veoma značajna spomenika, Voz i Agresorski tenk, ovaj Ljiljan, postavljen na strateški važnoj vojnoj koti „Bandera”, koja dominira cijelim posavskim krajem, simbol je naše borbe, naše predanosti Bosni i Hercegovini i njenom historijskom kontinuitetu, ali istovremeno, on ovako grandiozan, on je simbol uzvišenosti našeg cilja kojem smo stremili u toj borbi. Cilja, slobode, ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanja”.

Ideja za izgradnju spomenika proistekla je 2011. godine od Udruženja boraca „Patriotska liga” Gradačac, a projekat su osim Kantonalne Vlade podržali i Vlade Federacije BiH, te privredni subjekti i pojedinci.
Ljiljan na banderi je simbol otpora, hrabrosti i neizmjerne ljubavi prema svojoj domovini.
„Ovaj ljiljan zbog kojeg smo se danas okupili sastoji se od pet latica koje simboliziraju zonu petog bataljona, pet stubova vjere, zvijezdu petokraku, te čvrstoću i veličinu šake. Oko njega se nalazi sedam stilizovanih vojnika koji čine jačinu odbrane, odnosno sedam korpusa i sedam bataljona naše 107. Viteške brigade”, rekao je Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca „Patriotska liga” Gradačac.
Podršku izgradnji spomenika pružila je i Islamska zajednica u BiH, a reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je pokrenuo inicijativu da se spomenik proglasi dovištem domovini.
„Ovaj kraj je bio i ostao kapija naše države BiH. Znali smo da je neprijatelj jači od nas, da je njegova vatrena moć bila jača nego naša. Znali smo i nešto što oni nisu, odnosno da vjera u Boga, vrijeme i strpljenje čine da se stvari mijenjaju u našu korist. Znali smo i da strpljivošću možemo poraziti neprijatelja i da možemo očuvati naš grad i porodice”, naglasio je ef. Kavazović i dodao da bitka koja je prošla nikada nije bilo toliko velika kao ova koju danas svi vodimo.
Za izgradnju spomenika i prilaznog puta uložena su sredstva u iznosu od blizu 150.000 konvertibilnih maraka.

RTVTK direktno je prenosila ovu manifesticaiju a signal je preuzimala i Televizija Sarajevo.

Pročitajte...