Na lokalitetu Tomašica počeli pripremni radovi za proces ekshumacije

Na lokalitetu Tomašica kod Prijedora počeli su radovi na procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu (Tomašica, potok Grubinac), gdje će biti potrebni pripremni radovi uz upotrebu mehanizacije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na toj lokaciji nalazi se istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.

– Postoje informacije da se na navedenom mjestu, nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine – navode iz Tužiteljstva BiH.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS Prijedor, koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

– Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora na ovoj lokaciji započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruženja žrtava, koji su informaciju o lokalitetu dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području – navodi se u saopćenju.

Radovi na pripremi procesa ekshumacije bit će nastavljen i u narednim danima.

Pročitajte...