Na području Brčkog i Bijeljine u toku akcija ‘Škorpion’

Od ranih jutarnjih sati, na području Brčkog i Bijeljine, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provodi se operativna akcija kodnog naziva „Škorpion“.

Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko Distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja s partnerskim institucijama R Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od 10 lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ta organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz R Srbije u BiH.

Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte...