Na području TK-a u prva dva mjeseca ove godine ostvareno 13.275 noćenja

Tokom prva dva mjeseca ove godine (januara i februara ) Tuzlanski kanton posjetilo je 5.718 turista, od čega je 3.425 domaćih i 2.293 stranih turista, potvrdio je Feni ministar trgovine, saobraćaja i turizma vog kantona Mirsad Gluhić.

U istom periodu ostvareno 13.275 noćenja na području ovog kantona, a tokom prva dva mjeseca 2018. godine turisti su se zadržavali oko 2,78, dakle, otprilike oko tri dana na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Po riječima resornog ministra evidentno je povećanje domaćih turista za 11 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je zabilježen manji broj stranih turista.

Pojasnio je da januar i februar nisu mjeseci kada je uobičajena posjeta stranih turista ovoj destinaciji, naglasivši da ove zime nije bilo dovoljno sniježnog pokrivača.

Tvrdi da zimska sezona nije bila zadovoljavajuća, jer je sniježni period nastupio tek krajem februara, dodavši da je Ski lift Karaula proradio tek nakon prvih sniježnih padavina, koje su kasnile.

-Nismo zadovoljni, ali ne možemo uticati na to, jer nisu bili povoljni uvjeti, imali smo toplu zimu, bez dovoljno sniježnih padavina, koje su uslijedile tek pred kraj zime, kaže Gluhić

Navodi da su tokom zimske turističke sezone turisti uglavnom posjećivali planinska izletišta kod Kladnja – planinu Konjuh, zatim kod Živinica, Dedinjske planine, te na planini Majevici kod Srebrenika.

Gluhić ističe da su već počele pripreme za ljetnu turističku sezonu na području ovog kantona.

Najavio je da ove godine Turistička zajednica TK planira raspisati javni poziv za dodjelu grant sredstava u visini od 70.000, KM za unaprjeđenje turizma na području TK.

Podsjetio je da se na području Tuzlanskog kantona posljednjih godina bilježi trend rasta i razvoja turizma, koji generira prvenstveno privredu ovog kantona.