Na ponovnim izborima u Srebrenici supervizori na svim biračkim mjestima

Predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Ljiljana Stevanović izjavila je da će se glasanje na ponovnim izborima u toj opštini u nedjelju, 21. februara vršiti po istom biračkom spisku, a i kandidatske liste ostaju iste kao što su bile na izborima 15. novembra.

Stevanović je potvrdila da su od Centralne izborne komisije (CIK) dobili instrukciju koja je uvela određene promjene u vezi sa odvoženjem izbornog materijala.

– To je sad u nadležnosti OIK-a i članovi OIK-a su dužni najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta, odvesti birački materijal na biračko mjesto u pratnji policije. Birački materijal će da bude zaključan do otvaranja biračkog mjesta, a na tom mjestu će biti obezbijeđeno prisustvo policajaca – rekla je Stevanović.

Ističe da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

– Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu i biće na usluzi članovima biračkog odbora. Još jedna novina uvedena instrukcijom jeste da se obezbijedi dostava zelenih obrazaca za nivo načelnika najkasnije do 23 sata u sjedište OIK-a kako bi ti podaci bili uneseni – pojasnila je Stevanović.

Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara.

Osobe koje u skladu sa zakonom ostvaruju pravo glasa u izbornoj jedinici 105B Srebrenica, a koje su pozitivne na virus korona ili se nalaze u izolaciji, imaju obavezu da obavijeste Izbornu komisiju Srebrenica najkasnije 72 sata prije održavanja izbora i dostave dokaz (rješenje nadležnog organa) da su pozitivni na Covid 19 ili da se nalaze u izolaciji.

Sva lica koja se prijave Opštinskoj izbornoj komisiji i dostave potrebnu dokumentaciju, glasat će putem posebnog mobilnog tima.