Na sjednici Rijeseta IZ razgovarano o aktivnostima na suprotstavljanju kockanju

Na redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koja je održana danas pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, razgovarano je o pošasti kockanja te o planu aktivnosti IZ radi suprotstavljanja tom društvenom problemu.

Imenovan je koordinator za organizaciju takmičenja iz Kur’ana Časnog i data saglasnost za imenovanje rukovodioca službe za vjerske poslove i službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Muftijstvu zeničkom.

Na sjednici je raspravljano o podjeli sredstava prikupljenih od fidje, te je zaključeno da je potrebno donijeti fetvu kojom će se osigurati da se ta sredstva troše samo za namjenu koja je definisana šerijatom. Data je saglasnost na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa Fakulteta islamskih nauka (FIN), te saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Studentskog centra IZ u BiH i saglasnost na Odluku UO Studentskog centra IZ o raspisivanju konkursa za prijem studenata u studentski dom.

Data je saglasnost na Okvirni školski kalendar za medrese IZ i Bošnjačku gimnaziju za školsku 2018./2019. Donesena je i Odluka o formiranju džemata Enschede u Holandiji i izdvojena sredstva za podršku izgradnje medrese u Tutinu.

Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i imenovanje člana Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH, javlja MINA.