Na stadionu Tušanj počeo Međunarodni nogometni turnir Libertad

Na stadionu Tušanj  počeo je Međunarodni nogometni turnir Libertad za fudbalere rođene  od 2011. do 2014. godine. Nastupilo je  preko 1000 dječaka iz 62 ekipe iz cijelog regiona. Iz FK Sloboda koji su ujedno i organizatori takmičenja ističu kako je za pripremu uloženo dosta truda kako bi svi učesnici uživali u nogometnoj igri i druženju sa svojim prijateljima.

„Za sada smo zadovoljni  prikazanim fudbalom na terenu. Cilj nam je i  bio da to približimo svim našim dječacima pogotovo iz grada Tuzle i kantona, da se što više uključuju u ta sportska dešavanja na terenima. Tako danas fudbal, sutra neki drugi sport, da im malo približimo šta ih to očekuje u nekim ranim fazama, a kasnije i u nekim drugim kada budu stariji da zaigraju za seniorske timove. Svako ima svoje želje i snove i nadam se da će se to ispuniti ovim dječacima“, istakao je Denis Karić koordinator škole fudbala FK Sloboda.

Turnir su otvorili predsjednik FK Sloboda Tuzla Elmir Šećerbegović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Poželjeli su dječacima što bolji uspjeh, da steknu što više prijatelja i da se u najboljem svijetlu pokažu na zelenim terenima.

„Osim mnoštva ekipa iz BiH ovdje imamo ekipe iz Srbije i Hrvatske. Drago mi je da su se odazvali i nadam se da će iduće godine odziv biti još veći. Da na primjer pozivi krenu od kraja ove ili početkom naredne godine odmah u prvom mjesecu. Dobro je to, velika je to radost za djecu. Poželio sam svima sportsku sreću i poželio sam svima da im Tuzla ostane u najljepšem sjećanju i da što bolje upoznaju Tuzlu i stadion Tušanj i mimo stadiona Tušanj, da otkriju zašto mi volimo Tuzlu“, rekao je  Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Uz domaće timove pozivu su se odazvale i brojne ekipe iz regiona. Zadovoljni su organizacijom i kvalitetom turnira.

„Turnir je odlično organizovan, dosta ekipa četiri uzrasta. Odlična organizacija u smislu transporta od hotela do terena. Zaista smo prezadovoljni. Ekipe su dosta dobre, kvalitetne, tako da se nadamo dobrom fudbalu i dosta dobrih partija”, naglasio je Srđan Bugarski trener 2011. godišta u FK Crvena Zvezda.

„Stvarno je odličan turnir. Mnogo djece i mislim da treba tako i dalje biti  i da će ljudi u klubu Sloboda Tuzla i dalje nastaviti težiti da ovaj turnir bude još bolji iz godine u godinu i nadam se da će to postati dugogodišnja tradicija“, rekao je Danijel Bogdan trener 12. godišta u NK Osijek.

Da će Libertad postati tradicija grada Tuzla mogli su vidjeti svi  posjetioci takmičenja. Odlični uslovi za igru, kvalitetne utakmice i ekipe, mnogobrojna publika na tribinama, samo su dio onoga što ovaj veliki događaj  nudi ovog vikenda. Tri najbolje plasirane ekipe će dobiti pehare, a predviđene su i nagrade za najboljeg strijelca, golmana i igrača turnira.

„Danas na turniru je lijepo, solidno. Mislim da će naše 11. godište osvojiti nešto“, istakao je  Muhamed Kavazović  fudbaler FK Sloboda Tuzla.

„Mislim da će turnir da osvoji naše  11. i 12. godište. Lijepo mi je na ovom turniru”, rekao je Tarik Kušljugić  fudbaler FK Sloboda Tuzla.

„Ovaj turnir nam je definitvino falio. Nismo imali dosta turnira i evo došli smo. Očekujemo pobjedu i da prođemo u četvrtfinale“, istakao je Eldar Milinkić  fudbaler FK Radnički Lukavac

„Zasad se evo dobro provodim na turniru. Ja sam golman. Drago mi je što smo došli na ovaj turnir i želimo da se zabavimo“, istakao je Ismail Handalić golman  OFK EuroGol Živinice.

Libertad je prvi turnir ovog tipa koji se održava u Tuzli, a organizatori ističu da je cilj da manifestacija pređe u tradiciju narednih godina. Podršku Slobodi u organizaciji pružili su Grad Tuzla, JU Gradski Stadion Tušanj i Nogometni savez TK. Ovo je ujedno odlična prilika da mladi fudbaleri i njihovi treneri steknu novo iskustvo i lijepe uspomene. Paralelno sa turnirom, na glavnom terenu stadiona Tušanj selekcije Fudbalskih klubova Slobode i Sarajeva  2008., 2009. i 2010. godišta odigrali su  prijateljske utakmice.